2018. szeptember 26. Jusztina
Miskolc
-°C / -°C
Az ország színe-virága halt hősi halált a Donnál
Kujan István
|
2018. január 11. 16:40
|
frissítve: 2018. január 15. 15:01
75 éve, 1943. január 12-én indult meg az a támadás a Donnál, amivel a szovjet katonák visszavetették a 2. magyar hadsereget állásaikból. És bár az első sorok az utolsó töltényükig küzdöttek a hatalmas túlerő ellen, a tragédiát nem tudták megakadályozni. Csütörtökön megemlékezést tartottak a Szemere kertben található Doni kopjafánál.

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség Miskolci Csoportja szervezte a megemlékezést, melyen Szopkó Róbert történész beszélt a „magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájáról”, a doni katasztrófa történelmi hátteréről. Úgy fogalmazott, hogy „a legnagyobb magyar temető a Don”, 120 ezer magyar áldozata volt a hadjáratnak.

A történész részletesen kitért arra, miért nem volt alkalmas a magyar hadsereg a távoli, miénktől eltérő klímával rendelkező területen folyó harcra. Mint mondta, a trianoni békediktátum következtében hazánk nem tarthatott fenn nagyszámú hadsereget, a tisztek számát is korlátozták, és technológiai téren sem fejleszthettünk, de hiányzott a sereget kiszolgáló hadiipar is az első világháborút követő évtizedekben.

doni_megemlekezes_180111_vcs_05.jpg

1938., a győri program meghirdetését követően javult a helyzet, de a magyar hadsereget elsősorban kárpát-medencei, és nem távoli, más klímájú területeken folyó harcokra képezték ki és szerelték fel. 1941-es hadba lépésünkkor sem volt még meg a megfelelő szállítóeszköz-kapacitás, a civil szférából gépesítettek.

– A Donnál nagyhatalmak háborúztak; nagyhatalmak nagy létszámú és jól felszerelt tömeghadseregekkel – húzta alá Szopkó Róbert, aki az imént felsoroltak mellett a szövetséges segítségnyújtás elmaradásával, a magyar katonák számára szokatlan, dermesztő hideggel, és a hosszú arcvonal tarthatatlanságával magyarázta, hogy 1943. január 12-én áttörte a frontot a Vörös Hadsereg.

– Az első sorok magyar katonái az utolsó töltényig küzdöttek, de nem tudták megakadályozni a hosszú agónia beteljesülését. A 2. magyar hadsereg az ország színe-virága volt; fiatalok, akiké a jövő. Ezzel a generációval egy picit a jövő is meghalt. Apák, testvérek, férjek – gyakorlatilag az egész országot veszteség éri. Úgy emlékezzünk rájuk, mint akik az életüket áldozták a hazáért, és megtették azt, amit elvárnak tőlük – emelte ki a történész.

doni_megemlekezes_180111_vcs_07.jpg

Miután édesapja harctéri naplójából olvasott fel részleteket Kühne Katalin, Szabó Sándor református lelkész mondott imát a Donnál elesettekért.

doni_megemlekezes_180111_vcs_09.jpg

Koszorúzással zárult a megemlékezés, a megemlékezés virágait helyezték el a kopjafánál a megyei kormányhivatal, a megyei közgyűlés, Miskolc önkormányzata, valamint egyesületek, civil szervezetek képviselői.

Nem

Videótár

Miskolci Termelői Nap
02:21
2018. szeptember 26.
Jegesmedve helyzetkép
01:45
2018. szeptember 26.
Ítélethirdetés - testi sértés
02:10
2018. szeptember 26.
Autómentes Nap+Critical Mass
02:35
2018. szeptember 26.