2018. augusztus 18. Ilona
Miskolc
16°C / 29°C
Csaknem kétszázmillió forintos támogatás a betegbiztonság növelése érdekében
minap.hu
|
2018. január 17. 11:44
|
frissítve: 2018. január 18. 16:00
Közel 200 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a megyei központi kórház, az összegből a betegbiztonság növelését célzó fejlesztések valósulnak meg.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, öt tagkórházával együtt - a megyei szintű ellátás mellett - számos egészségügyi szakterületen régiós feladatokat lát el, így a térségben egészségügyi stratégiai szempontból a legkiemelkedőbb egészségügyi intézmény.

Ellátási területe több mint 854 230 lakost jelent, bizonyos szakmák tekintetében pedig régiós illetve országos feladatokat is ellát. Ehhez a feladatellátáshoz kapcsolódóan a kórház az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázata keretében 198,4 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert, amelyből a betegbiztonság növelését célzó fejlesztések valósulnak meg – olvasható a Tiba Sándor főigazgató által jegyzett közleményben.

A kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az egészségügyi ellátás strukturális kihívásainak kezelését, az ellátórendszer prevenciós kapacitásának, eredményességének és hatékonyságának javítását, valamint az ellátás időtartamának lerövidítését.

A projekt megvalósítása során általános és speciális higiénés eszközöket vásárolnak, ezekkel csökkenthető a kórházi fertőzések száma, hosszútávon javítják az egyes, betegek által is látogatott helyiségek higiéniai körülményeit, és olyan speciális területeken hozhatnak javulást (pl. kézhigiéné), amelyek közvetlenül is hatással vannak a kórházi ellátásban érintett betegek biztonságának javulására.

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedését, a multirezisztens kórokozók megjelenését a WHO napjaink egyik legfontosabb közegészségügyi veszélyeként tartja számon. A higiénés prevenciós stratégia megalapozását szolgálják jelen projektben beszerzett eszközök. A kézhigiénia, a környezet és az eszközök fertőtlenítésének fontos szerepe van az MRK terjedésének csökkentésében. A projektben beszereznek kézfertőtlenítőt, a környezet és a levegő fertőtlenítése alkalmas eszközöket, endoscopos mosó berendezéseket, valamint újgenerációs fertőtlenítő rendszereket.

Mindezek növelik a betegbiztonságot és hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb beteg kerüljön be a fekvőbetegellátás rendszerébe, illetve bekerülve ott kevesebb időt töltsön.

A fejlesztésben a kórház 5 telephelye és annak 85 betegellátó osztálya érintett. 

Nem

Videótár

Út járdaszakasz épült a Gyula utcában
02:15
2018. augusztus 17.
Új elnökség segíti a diósgyőri kosárlabdázók munkáját
03:14
2018. augusztus 17.
Szombaton rajtol a női labdarúgó bajnokság is
02:30
2018. augusztus 17.
Megérkezett a Komáromi kisleány
01:49
2018. augusztus 17.