2018. december 17. Lázár, Olimpia
Csörgőlabdával érzékenyítettek
Kujan István
|
2018. május 15. 16:04
|
frissítve: 2018. május 17. 14:45
Vakok és gyengénlátók kedvelt sportága a csörgőlabdázás. Kedden a miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai is belekóstolhattak a sport minden szépségét felvonultató labdázásba.

A két csapat a pályán, az első, még óvatos gurítások után egyre jobban belelendülnek a fiatalok, és nagy kedvvel vetik bele magukat a játékba: taktikáznak, honnan érdemes elindítani a csörgőlabdát, reflexeik élesek, hogy kivédjék az ellenfél támadását – minden benne van ebben a „csatában”, ami csak szép a sportban!

Ha le is van takarva a szemük, és csak hallásukra hagyatkozhatnak, a diákok nem vallanak szégyent. Bedő Dominik némi előnnyel indul a játékban: ő bizony a DVTK-nál focizik. Igaz, védőként igyekszik kihozni magából a legjobbat, most azonban kapusként, sőt: támadóként is komoly erényeket csillogtat!

csorgo_labda_20180515_vcs_13.jpg

Fotó: Végh Csaba

– Őszintén szólva eleinte picit fura volt, hogy nem láttam a labdát, csak hallottam-éreztem, de aztán hamar belejöttünk – mondja mosolyogva a pályáról lejőve a hetedikes tanuló.

Az ellenfél csapatánál Leba Lucában erős kihívóra talált. A szintén 7. osztályos tanuló csapata vezéreként hárította el a fiúk gurításait, de erejéből gólra is futotta. Miután kicsit kipihente magát a játék után, érdeklődésünkre elmondta, bizony volt, hogy csak az utolsó pillanatban tudta pontosan megállapítani, honnan is érkezik a csörgőlabda.

– Csak a hallásomra számíthattam, ezt nehéz volt eleinte megszokni. Élveztem egyébként a játékot, és érdekes volt számomra egy picit bepillantani abba, hogyan érzékelik a világot a vakok és gyengénlátók – mondta a fiatal.

csorgo_labda_20180515_vcs_05.jpg

Az érzékenyítő programot a Fehérbot Sportegyesület közhasznú jogállású szervezet indította el, hogy helyben fejlesszék a vakfoci és csörgőlabda sportágak mozgalmait. Csonka Ferenc elnök érdeklődésünkre elmondta, a különleges élményt nyújtó sportprogrammal 5 nagyvárost – Miskolc mellett Nyíregyházát, Debrecent, Szolnokot és Egert – látogatják meg, hogy az ottani iskolákkal, intézményekkel, civil szervezetekkel és baráti csoportokkal megismertessék ezeket a sportágakat. Érzékenyítő tréningjeik megtartásával bemutatják – ahogy ők fogalmaznak – „a fény túlsó oldalán” élő emberek mindennapjait az oktatásban, foglalkoztatásban.

Miskolcon a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda „fogadta be” a kezdeményezést. Kovácsné Nikházy Eleonóra igazgató elmondta, örömmel fogadták az egyesület megkeresését, hiszen így a diákjaiknak lehetősége van kipróbálni a csörgőlabdázást.

csorgo_labda_20180515_vcs_18.jpg

– Fontosnak tartjuk, hogy így, testközelben is megtapasztalhassák, milyen lehet, ha valaki valamilyen érzékszervi fogyatékossággal él. Így jobban át tudják érezni a helyzetüket – mutatott rá az intézményvezető.

A sportegyesület deklarált célja az is, hogy a Miskolcon élő látássérült emberek is részt vegyenek a hazai csörgőlabda és vakfoci sport versenyeiben – ebben pedig a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete lehet a segítségükre. Elnökük örömtelinek tartja a sportágak népszerűsítését.

csorgo_labda_20180515_vcs_01.jpg

– Mi együttműködő partnerként azt a feladatot vállaltuk ebben, hogy igyekszünk a népszerűsítésben segíteni egyesületi tagjaink és családtagjaik körében. Reményeink egyre többen fogják űzni ezt a sportágat, és minél több támogatást tudunk szerezni erre – fogalmazott Barnóczki Gábor.

Hozzátette, a megyében a tekézésnek vannak komoly hagyományai a látássérültek körében, sikeresen szerepelnek hazai és nemzetközi versenyeken. Úgy gondolja ugyanakkor, hogy a maihoz hasonló rendezvények a vakfocihoz és a csörgőlabdázáshoz is sokak kedvét meghozhatja.

Nem

Videótár

Miskolci Reménységek Olimpiai Program
03:24
2018. december 15.
Közgyűlés - sportfejlesztések
02:40
2018. december 15.
Változás a közétkeztetésben
02:53
2018. december 15.
Évzáró a Megyeházán
01:00
2018. december 15.