2019. január 19. Sára, Márió
„Fontos az esztétikai nevelés” – „Alkotúra” grafikai kiállítás nyílt a városházán
minap.hu
|
2018. június 12. 18:37
|
frissítve: 2018. június 14. 08:54
„Alkotúra” címmel rendezték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei középszintű művészeti iskolák grafikai bemutatóját. A tárlatot kedden délután a városháza aulájában nyitották meg.

alkototura_20180612_vcs_17.jpg

A hagyományosan, idén már negyedik alkalommal megrendezésre kerülő, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Miskolc város kulturális, oktatási és művészeti marketingjének részeként, a terület alkotói utánpótlás egy éves eredményeinek, a diákok és művésztanáraik alkotói és nevelési szemléletének bemutatató kiállítása nyílt meg kedden a városházán.

Több mint negyven munka érkezett, melyet négy iskola diákjai készítettek: a Balázs Győző Református Gimnázium, a Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a NABIS Szakképző Iskola és az MSZC Szemere Bertalan Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulóinak elkészült munkáit láthatjuk június 19-ig a városháza aulájában.

alkototura_20180612_vcs_08.jpg

Alakszai Zoltán szerint a művészet piacképes. Fotók: Végh Csaba

Alakszai Zoltán városi jegyző a kiállításmegnyitón úgy fogalmazott: ma fontos az esztétikai nevelés.

– Két dolgot bizonyít ez a kezdeményezés: először is, hogy a képzőművészet lehet piacképes, és, hogy a művészet és a piacképesség nem ellentétes fogalmak. Ma szükség van az esztétikai nevelésre, amit ezek az intézmények kiválóan biztosítanak tanulóik számára – emelte ki a jegyző, és hozzátette, Miskolc városa büszke lehet arra, hogy szakképző intézményei piacképes tudást adnak át diákjainak.

alkototura_20180612_vcs_15.jpg

A rendezvényen kiállított művek az alkalmazott grafikai és a képgrafikai készségeknek piacképessé tehető eredményeinek mustrája. Az üzenet tartalmú kreatív tudásszemlélet fejlesztésének középszintű állomásán megyei és városi szakmai seregszemle veszi kezdetét ezzel a nappal.

Török Dezső, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke tudatta: négy évvel ezelőtt kereste meg őt ezzel az ötlettel Béres Gyula tervezőgrafikus művész, azóta pedig nem csupán városi, de megyei szintre terjesztették ki a pályázatot, és elmondása szerint néhány éven belül akár határokon átívelő is lehetne a kiállítás és a program.

alkototura_20180612_vcs_13.jpg

Az emlékplakettet a városi jegyző és a megyei közgyűlés elnöke adták át a diákoknak.

– Az a szemléletmód, amit a fiatalok megalkotnak, egyre finomul, egyre kreatívabb – húzta alá Török Dezső.

A négy iskola tanulói emléklapot kaptak, a legeredményesebb tanulók egyedi oklevelet és emlékplakettet vehettek át Alakszai Zoltántól, Török Dezsőtől, Béres Gyulától, és Pap Ferenc kulturális főreferenstől a keddi kiállításmegnyitón.

Nem

Videótár

Nyílt nap a Rendészeti Szakgimnáziumban
02:47
2019. január 18.
Megvan a pénzszállítós pénz
02:40
2019. január 18.
Jégvirágok
02:37
2019. január 18.
Bora projektnap a várban
01:40
2019. január 18.