2019. február 20. Aladár, Álmos
„Gyarapodjatok testben is” – Lerakták a Lévay gimnázium uszodájának és új tornacsarnokának alapkövét
Kujan István
|
2018. június 22. 17:48
|
frissítve: 2018. június 24. 16:42
Időkapszulát helyeztek el benne, majd lerakták a Lévay gimnázium új tornacsarnokának és uszodájának alapkövét péntek délután. Az eseményen elhangzott, az iskola diákjai mellett a lehetőségekhez mérten Miskolc város polgárai is használhatják a létesítmény szolgáltatásait.

levay_evzaro_20180622_vcs_6.jpg

Fotó: Végh Csaba

Előbb azonban tanévzáró ünnepi istentiszteletet tartott péntek délután a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon az avasi református templomban. Itt Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, majd a tanévzáró műsorban ének, vers hangzott el. Ábrám Tibor igazgató tanévzáró gondolatait követően pedig jutalomkönyvek átadásával zárták az idei tanévet.

levay_evzaro_20180622_vcs_4.jpg

Innen az iskola diákjai és vezetői, a meghívott vendégekkel egyetemben átvonultak az épülő uszoda és tornacsarnok alapjaihoz. Az építkezés idén februárban kezdődött. Farkas László, a kivitelező konzorciumtag FK Raszter Építőipari Zrt. vezérigazgatója a beruházás nehézségeit ecsetelve úgy fogalmazott, „kevés olyan építkezés van, ahol a kivitelező 4 hónapot dolgozik, hogy az alapkövet le lehessen tenni”. Részletezte: szűk területen, sok előkészítő munkával jutottak el a mai napig; először el kellett bontani a régi, közel 700 négyzetméteres alapterületű, 8 méter magas tornatermet. Innen közel 2 ezer tonna vasbeton-szerkezet került ki. A bontást ráadásul úgy kellett elvégezni, hogy a megmaradó épületek és a mellette lévő lakóházak ne sérüljenek.

levay_uszoda_tornacsarnok_alapko_180622_ja_9.jpg

A közel 1,9 milliárd forintos beruházásban csak az előkészületi munkák 300 millió forintot emésztettek fel, az építkezés most kezdődik el. Egy év alatt felépítenek egy ötszintes, közel 3600 négyzetméteres épületet, melyben uszoda és tornaterem is helyet kap. A pincében lesz a gépészeti terem, az alagsorban kap helyet a közel 1300 négyzetméteres uszodatér. A medence 25x13 méteres lesz. Az első emeleten alakítják ki a tornatermet, ami több mint ezer négyzetméteres.

levay_uszoda_tornacsarnok_alapko_180622_ja_23.jpg

Az épületet a tervek szerint jövő júniusban adják majd át – a beruházással megvalósuló uszoda és tornacsarnok elsődleges használói a Lévay gimnázium tanulói lesznek, de Miskolc belvárosának is jelentős fejlesztése ez. Ábrám Tibor, az oktatási intézmény igazgatója hangsúlyozta, a projekttel nemcsak a mindennapos testnevelés tárgyi feltételei lesznek kiválóak a Lévayban, de lehetőségeikhez mérten szeretnének ezzel szolgálni Miskolc város polgárai felé is az egészséges életmód, a rekreáció terén.

levay_uszoda_tornacsarnok_alapko_180622_ja_13.jpg

– Erre kötelez minket intézményünk létének alapfunkciója: a szolgálat is. Szolgálat a diákok, a felénk bizalommal forduló családok, a gyülekezetek, a város, a régió, a nemzet felé – emelte ki az iskolavezető.

levay_uszoda_tornacsarnok_alapko_180622_ja_27.jpg

Az időkapszula elhelyezésének javaslata és előkészítése a tanulóktól érkezett. Kurucz Gergő, a Lévay Diákpresbitériumának elnöke köszöntőjében elmondta, az előző épület elbontása és az eddig elvégzett munkák mindenkinél sok erőfeszítéssel jártak. A helyhiány és a testnevelésórák áthelyezése a diákokat is megviselte.

levay_uszoda_tornacsarnok_alapko_180622_ja_24.jpg

– De csekély áldozat ez részünkről, hiszen egy korszerű, jól felszerelt és magas színvonalú épület alapja készült el a szemünk láttára – emelte ki Kurucz Gergő, aki egy, az iskola, a város, de az egész egyházkerület életében meghatározó álom megvalósulásának nevezte az új csarnok és uszoda megépülését.

levay_uszoda_tornacsarnok_alapko_180622_ja_19.jpg

Kiss János alpolgármester a javában tartó foci vb-t felemlegetve megjegyezte, a sport erőt, lendületet, egészséget, izgalmat, szurkolást, reményt, örömet, sőt barátságot és szeretetet ad több százmillió embernek.

– A sportnak tehát képletesen és szó szerint is teret kell adnunk, ezért tartjuk fontosnak a sportinfrastrukturális fejlesztéseket Miskolcon – húzta alá Kiss János, hozzátéve végül: azt kívánja, hogy a sportcsarnokban és uszodában nagyon sok fiatal élje át a sport örömét, és hogy itt nap mint nap „gyarapodjanak testben, azért, hogy aztán gyarapodni tudjanak lélekben is”.

levay_uszoda_tornacsarnok_alapko_180622_ja_12.jpg

Nem

Videótár

Katonák a gyermekekért
02:15
2019. február 19.
Bokik Lions adomány
02:38
2019. február 19.
Az ország egyetlen ütős versenye Miskolcon
02:06
2019. február 19.
Agancsgyűjtés
01:52
2019. február 19.