2018. szeptember 24. Gellért, Mercédesz
Hárommilliárd forintos foglalkoztatási program indult Miskolcon
minap.hu
|
2017. október 11. 14:06
|
frissítve: 2017. október 13. 21:01
Elindult Miskolc foglalkoztatási paktum programja, amelyet az önkormányzat konzorciumban valósít meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatallal és a Miskolc Holding Zrt-vel. A hárommilliárdos projekttel a helyi foglalkoztatás növekedését, a város gazdaságának fejlődését kívánják elősegíteni.

foglalkoztatasi_paktum_171011_ja_2.jpg

A foglalkoztatási együttműködés (paktum) célja, hogy a városban és annak vonzáskörzetében együttműködés, partnerség alakuljon ki a munkaerőpiac érintett szervezetei, intézményei között. Közösen kidolgozott stratégia mentén, a valós munkaerő-piaci keresleten és kínálaton alapuló képzési, oktatási és humán fejlesztési, illetve foglalkoztatási programok valósulnak majd meg.

A szerdai, ünnepélyes megnyitón Pfliegler Péter alpolgármester felhívta a figyelmet a miskolci és környékbeli gazdaság növekedésére, a foglalkoztatás jelentőségére. Mint mondta, Miskolcon már munkaerő-hiányról beszélhetünk, amire a jelen paktum lehetőségei is megoldást jelenthetnek, segíthetnek megtalálni a rejtett erőforrásokat.

– Célunk, hogy felkészített munkavállalókat bocsássunk a cégek rendelkezésére, amelyek így biztos, megbízható munkaerőhöz juthatnak – fogalmazott az alpolgármester. – A vállalkozások támogatásával pedig a családok, a város és talán az egész ország előre jutását is segíteni tudjuk.

foglalkoztatasi_paktum_171011_ja_16.jpg

Szélyes Domokos gazdaságfejlesztésért felelős polgármesteri biztos arról szólt, hogy a cégek jól működnek a városban, éppen ezért fontos egy olyan környezet kialakítása, ahol a vállalkozások és a munkavállalók kölcsönösen segíteni tudják egymást. Hangsúlyozta, a paktum lehetőségei nem csak a miskolci lakosok számára lesznek elérhetők. – Mindenki élvezheti az előnyeit, aki miskolci székhelyű cégnél kíván dolgozni – emelte ki a polgármesteri biztos. Lórántné Orosz Edit, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője hozzátette: több ezer embert kell megszólítaniuk.

foglalkoztatasi_paktum_171011_ja_21.jpg

– A velünk együttműködő álláskeresők száma megközelíti a hatezret. Ebben a programban azonban nem csupán őket, hanem az inaktívak csoportját is el kell érnünk, akik az adatok szerint megyénkben több mint húszezren vannak. Meg kell találnunk azokat, akik dolgozni akarnak, nekik az együttműködés keretében képzéssel, szolgáltatással tudunk segíteni az elhelyezkedésben. A közfoglalkoztatottakról sem szabad elfeledkezni: lehetőséget kell biztosítani azoknak, akik a megfelelő képzés után, az elsődleges munkaerőpiacon is képesek megállni a helyüket – hangoztatta.

A Miskolc Holding Zrt. létrehozott két irodát, melyek a projekt szolgáltatásait igénybe vevő munkáltatók (Paktum iroda) és a munkát vállalni szándékozók (Munkaerő-piaci tanácsadói iroda) igényeinek kiszolgálását biztosítják. A munkaerő-piaci tanácsadó iroda a Hunyadi utca 19. sz. alatt kezdte meg működését, ahol a tanácsadók felkészítik a jelentkezőket a képzések elvégzésére, munkavállalásra, mindezt személyes mentori tevékenységgel egészítik ki.

A program társadalmi-gazdasági jelentősége, hogy a vállalatok új, megfelelően képzett munkaerőhöz jutnak, a célcsoportokban csökkenhet a munkanélküliség, nőhet a foglalkoztatottság, ami gazdasági növekedéshez vezethet, biztosabb társadalmi háttérrel. A fejlesztések eredményeként valós munkaerő-piaci igényeken alapuló képzési és támogatási rendszer jön létre, fenntartható módon javítva a város foglalkoztatási mutatóit.

A projekt 100 %-os támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege bruttó 2 943 000 000 Ft.

Nem

Videótár

Krónika 2018.09.22.
31:12
2018. szeptember 23.
Miskolc Ma 2018.09.20.
16:37
2018. szeptember 21.
30 éves a Hámori szolgáltató
02:26
2018. szeptember 21.
Játékosan a kincstárról
01:41
2018. szeptember 21.