2018. szeptember 21. Máté, Mirella
Miskolc
11°C / 26°C
Idén is megválasztják Miskolc Város Borát
minap.hu
|
2017. március 24. 16:19
|
frissítve: 2017. március 25. 19:08
Miskolc város szőlő- és bortermelésének dicső múltját megidézve a város önkormányzata, a térségben működő hegyközségi tanácsok és a városban tevékenykedő, borkultúrával foglalkozó civilszervezetek közreműködésével és támogatásával ismét megrendezi a Miskolc Város Bora versenyt.

A Kriza Ákos polgármester fővédnöksége alatt megrendezendő versenyt április 8-án, 10 órától rendezik meg a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

A versenyre az észak-magyarországi borrégióból származó borokkal lehet. Egyéni bortermelők és bortermelő vállalkozások, vagy az általuk meghatalmazott személyek adhatnak le mintát.

miskolc_varos_bora_150425_ja_33.jpg

Minap-archív fotó: Juhász Ákos

A nevezés feltételei:

  • A „Miskolc Város Bora 2017” cím elnyerése esetén az alább felsorolt mennyiségben és eladási áron, palackos kiszerelésben, saját eredeti címkéjével ellátva Miskolc önkormányzata rendelkezésére bocsátja, ha arra az önkormányzat igényt tart.
  • fehérbor esetén kb. 1000 palack mennyiségben a borászat hivatalos termelői árlistája alapján, de maximum bruttó 1500.-Ft/0,75 literes palack eladási áron.
  • vörösbor esetén kb. 1000 palack mennyiségben a borászat hivatalos termelői árlistája alapján, de maximum bruttó 2500.-Ft/0,75 literes palack eladási áron.
  • tokaji borkülönlegesség esetén kb. 1000 palack mennyiségben a borászat hivatalos termelői árlistája alapján, de maximum bruttó 3500.-Ft /0,5 literes palack eladási áron.
  • a „Miskolc Város Bora 2017” cím elnyerése esetén az önkormányzat részére biztosítandó kereten kívül rendelkeznie kell további tartalékkal, melyre a versenyt követő nagy érdeklődés miatt van szükség. A szervezők azt javasolják, hogy kereskedelmi forgalomban is elérhető legyen a díjnyertes bor, a miskolciak és a városba érkező vendégek várható igényére tekintettel.

miskolc_varos_bora_150425_ja_36.jpg

A verseny résztvevői mintánként 3 palackot adnak le a borátvétel során, eredeti 0,5 l-es, vagy 0,75 l-es kiszerelésben, azonosításra alkalmas címkével ellátva, mely tartalmazza a bor fajtájának megnevezését, a bor kategóriáját (száraz, félszáraz, félédes, édes), évjáratát, termőhelyét, a termelő nevét és címét.

Nevezési díj: 2000.- Ft/minta – a harmadik mintát követően a nevezés ingyenes

A „Miskolc Város Bora 2017” címet fehérbor, vörösbor, illetve Tokaji borkülönlegesség kategóriában ítélheti oda a bíráló bizottság, amennyiben talál az adott kategóriában a cím viselésére méltó bort.

A borverseny rendezője (az oklevél mellett) a palackon szereplő „éremcímke” használatát engedélyezi a címet elnyert bor hivatalosan igazolt mennyiségére.

A „Miskolc Város Bora 2017” címet elnyert termelők jutalma a cím használatán túl, egy-egy díszes diploma, és serleg, valamint nevük és boruk felkerül a Városházán őrzött Miskolc Város Bora serlegére is. A nyertes borok termelői az elnyert címet mindaddig feltüntethetik a nyertes bort tartalmazó palackjaikon, amíg az adott bortétel el nem fogy.

miskolc_varos_bora_150425_ja_29.jpg

Idén a miskolci helyi borászoknak szóló „Miskolc Város Kézműves Bora 2017” új kategóriaként jelenik meg. A szakmai elismerést azok a helyi termelők nyerhetik el, akik a város valamelyik történelmi pincesorán kézműves borokat készítenek, kizárólag saját fogyasztásra, és a vincellér, szőlész-borász és pincesori hagyományokat ezzel tovább éltetik.

A „Miskolc Város Kézműves Bora 2017” verseny nevezési feltételei az alábbiak:

A verseny résztvevői mintánként 3 db palackot adnak le a borátvétel során 0,5 l-es, vagy 0,75 l-es kiszerelésben, azonosításra alkalmas címkével ellátva, mely tartalmazza a bor fajtájának megnevezését, a bor kategóriáját (száraz, félszáraz, félédes, édes), évjáratát, termőhelyét, a termelő nevét és címét, és a pincesor megnevezését ahol a termelő a bort készítette. Csak miskolci borászok nevezhetnek, forgalomba nem kerülő borokkal. A nyertes borból a város nem vásárol, mert ezt a forgalomba hozatali engedély hiánya kizárja. Forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező bortételek a „Miskolc Város Kézműves Bora 2017” versenyen nem indulhatnak.

Nevezési díj: 1000.- Ft/minta – a harmadik mintát követően a nevezés ingyenes

A „Miskolc Város Kézműves Bora 2017” címet fehérbor, vörösbor, illetve Tokaji borkülönlegesség kategóriában ítélheti oda a bíráló bizottság, amennyiben talál az adott kategóriában a cím viselésére méltó bort.

A „Miskolc Város Kézműves Bora 2017” címet elnyert termelők jutalma a cím használatán túl, egy díszes diploma és serleg. Nevük és boruk felkerül a Városházán őrzött Miskolc Város Bora serlegére is. A nyertes borok termelői az elnyert címet mindaddig feltüntethetik a nyertes bort tartalmazó palackjaikon, amíg az adott bortétel el nem fogy.

miskolc_varos_bora_150425_ja_19.jpg

A bormintákat a Gárdonyi Géza Művelődési Házban veszik át április 4-7. között, délelőtt 10-től délután 4 óráig.

A szervezők kérik, hogy a borminták leadásával együtt a leadott tételekhez a forgalomba hozatali engedély másolatát is szíveskedjen csatolni minden nevező.

A díjakat ünnepélyes keretek között a Miskolc Város napja alkalmából szervezett ünnepségen, május 11-én a Szent István téren felállított nagyszínpadon adják át, előreláthatólag este fél 8-kor.

A szervezésben és lebonyolításban az Avasi Borút Egyesület, a Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete, az István Nádor Borlovagrend, a Miskolczi Borbarátok Közhasznú Egyesület, a Miskolci Borklub Egyesület, a Miskolczi Pincék Asztaltársasága, és a Szent Márton Borlovagrend is közreműködik.

Nem

Videótár

Miskolc Ma 2018.09.20.
16:37
2018. szeptember 21.
30 éves a Hámori szolgáltató
02:26
2018. szeptember 21.
Játékosan a kincstárról
01:41
2018. szeptember 21.
Közgyűlés a Sargentini jelentésről
03:51
2018. szeptember 21.