2018. szeptember 24. Gellért, Mercédesz
Miskolc
-°C / -°C
Íme öt ok, amiért az ősz Miskolcon a legjobb!
Méder Noémi
|
2017. október 20. 15:59
|
frissítve: 2017. október 23. 11:47
Élhetünk New York-ban vagy Londonban, ahol filmbeillő látványt nyújtanak nekünk ősszel a köztéri parkok, s forró italokat szürcsölhetünk valamelyik népszerű kávézó szezonális mintájú papírpoharaiból. Azonban nem feltétlenül kell külföldre utazni, hogy ezt mind átélhessük, sőt! Miskolcon is megkaphatjuk mindazt, amit bármelyik híres nagyvárosban, ősszel.

Az ősz leglágyabb csókjával ölte meg a nyarat” – írja David Jones rövid verseket tartalmazó kötetében. Ez a mondat szerintem tökéletesen összefoglalja azt a gyönyörű szomorúságot és édes elmúlást, melyet akkor érzünk, amikor a legmelegebb évszak átível az év legszínesebb hónapjaiba. Már jócskán az évszak közepén járunk, de mindig lehet valami újat felfedezni benne.

oszi_fa_miskolc.jpg

Íme, az én kis Top 5-ös listám, hogy az ősz miért Miskolcon a legjobb!

Városi séták

Nem árt, ha egy kevésbé esős és borongós napot fogunk ki, de ilyen napok minden évszakban vannak, úgyhogy ez nem elég indok a „nem szeretem az őszt” kijelentésekre! Miskolc belvárosa mindig varázslattal tölti el az embert; a régi, csodaszép épületek már-már romantikus filmekbe illő hatást keltenek, és szinte várjuk, hogy egy könyvesboltban egyszer csak megpillantsuk Meg Ryan és Tom Hanks párosát A szerelem hálójában egy jelenetébe csöppenve.

osz_miskolc.jpg

Fotó: Méder Noémi

Ha pedig szerencsénk van, és miért is ne lenne, akkor vegyük fel az őszi bakancsunkat, a mustársárga, vagy az ősz bármely más jellegzetes színében pompázó kötött pulóverünket, egy vékony széldzsekit, esetleg sálat és sapkát, és irány a város! Ha pedig meghűlnénk, egyet sem kell félni…

Forró italok

Ha csak egy nem túl hosszú városjáró sétát tervezünk, akár otthonról is vihetünk magunkkal valamilyen forró italt egy termoszban. A méltán híres „Pumpkin Spice Latte” a Starbucks-imádók nagy kedvence, ezt viszont akár otthon is elkészíthetjük, ezen recept alapján. Nem kell megijedni, a receptben található sütőtök kihagyható, ha valaki nem szereti. Maga a név onnan jön, hogy az italba az eredetileg sütőtökös pitéhez használt fűszerkeveréket tesznek, a kávénkba viszont egyáltalán nem szükséges, a mézeskalács fűszerkeverékkel viszont nagyot dobhatunk az ízeken.

miskolc_bolt_170714ml_3.jpg

Viszont ha nem szeretnénk otthon bíbelődni ezzel, akkor egy kellemes, hűs séta után betérhetünk a város bármely kávézójába, vagy cukrászdájába, ahol megannyi különböző és különleges kávé- és forró csoki, esetleg teavariációval várnak minket.

Lillafüred

A miskolci olvasóinknak nem is kellene ennél többet mondanom, viszont elképzelhető, hogy az ország más tájáról is érkeznek városunkba ősszel, ezért az ő kedvükért – és a sajátomért persze, mert szeretek Lillafüredről áradozni – vegyük sorra az érveket.

A Függőkert minden évszakban pompás: tavasszal virágzik, télen hó borítja, nyáron elfelejtjük a tikkasztó hőséget, amint meglátjuk a kertet, ősszel pedig… nos, igen. Az őszi fák színkavalkádjában is innen gyönyörködhetünk a legjobban. Az elénk táruló fazuhatag és a lombkoronák mesés színei semmihez sem foghatók. Ilyenkor tör ránk az az érzés, melyet Rory Gilmore fejteget egyik kedvenc – őszre tökéletes! – sorozatomban, a Szívek szállodájában. Szerinte van az a pillanat, amikor minden olyan tökéletes, olyan csodás, hogy szinte belesajdul a szívünk. Keserédes, de ezek az igazán emlékezetes momentumok.

lillafured_1304_ml_01.jpg

A vízesés csobogása azt az érzetet kelti bennünk, mintha egy erdő kellős közepén lennénk, de csak oldalra kell fordulnunk, ahol megpillantjuk a Palotaszállót, és „visszatérünk” a valóságba. Ez a szálloda az, ahova mindenki vágyik, igen. De be kell vallanom, engem már kívülről csodálva is elvarázsol. Az esti kivilágítás pedig az egyik legszebb látványt nyújtja, amit valaha megtapasztaltam.

Erdei séták

Tájékozódjunk, mielőtt útnak indulunk! De amint ezt megtettük, már mehetünk is a Bükk legszebb, leg filmbeillőbb ösvényeire. Vigyük magukkal a fényképezőgépünket vagy a telefonunkat, hiszen az egészségünknek is hasznos séta mellett, az esztétikai érzékünk csábításának is eleget tehetünk, hiszen… kell egyáltalán a színes falevelekről beszélnem? Na, jó, rendben.

Ha valaki körültekint, rögtön láthatja, mennyi különböző szín tűnik fel a fákon – ezek után senki nem nevezheti az őszt szürkének.

osz_erdo2.jpg

Fotó: Fehér Ágota

Néhány Instagram tipp: készíthetünk tipikus „falevelek-a-cipőm-körül flatlay” képet, „hatalmas levelet tartok az arcom elé” bohókás fotót, és igen, az erdő gyönyörű színeinek, és a fákon átszűrődő napsugaraknak köszönhetően tökéletes „outfit” fényképet is készíthetünk, amin kedvenc őszi ruhadarabjainkat viseljük.

Avasi séták

Az Erzsébet tér a kiinduló pont. Már maga a tér is varázslatos, de amint feltekintünk, megpillantjuk az Avasi templom fák között büszkén magasló gótikus csodáját, nem bírjuk majd megállni, hogy ne sétáljunk fel a város egyik ékességéhez. A templom műemlék temetőjében tehetünk egy sétát, majd tovább vehetjük a lépcsőfokokat, egészen az Avasi kilátóig.

avasi_pincesor.jpg

Fotó: Panoramio/ღcity®

Egy másik utat is választhatunk, ha az Avasi pincesoron tennék egy kiadós sétát. Induljunk el az Avasi Sörház mögötti úton (Toronyalja utca) felfelé, és menjünk egyenesen. Az elágazásoknál letérhetünk, ha szeretnénk, viszont ha egyenesen bandukolunk fel a pincesoron, garantált, hogy nem csupán régi, ám annál különlegesebb pinceházakra bukkanhatunk, de ha elég kitartóak vagyunk a sétánkban, akkor Miskolc látképében is gyönyörködhetünk a város ezen magas pontjáról.

Nem

Videótár

Krónika 2018.09.22.
31:12
2018. szeptember 23.
Miskolc Ma 2018.09.20.
16:37
2018. szeptember 21.
30 éves a Hámori szolgáltató
02:26
2018. szeptember 21.
Játékosan a kincstárról
01:41
2018. szeptember 21.