2018. december 16. Etelka, Aletta
Kérdése van az Európai Unióról? A Földesben válaszoltak
minap.hu
|
2018. május 15. 15:40
|
frissítve: 2018. május 17. 12:01
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője látogatott el kedden a Földes Ferenc Gimnázium diákjaihoz. Az Európai Unió működéséről és kulisszatitkairól beszélgetett a fiatalokkal, akik évek óta foglalkoznak az EU-val.

eloadas_eu_180515_ja_10.jpg

Fotók: Juhász Ákos

„Párbeszéd a diákokkal az Európai Unió jövőjéről” volt a címe Zupkó Gábor előadásának, melyet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Europe Direct Információs Központ közösen szervezett a Földes Ferenc Gimnáziumban.

– Már jó másfél évtizede részesei vagyunk az Európai Parlament Modellnek. Itt a fiatalok lemodellezik az Európai Parlament működését, minden évben egy adott témacsoporton belül készülnek fel aktuális témákból. Egy „nemzeti ülés” keretében aztán éppen úgy tárgyalnak ezekről, mintha egy EP ülésen lennének – mondta el Veres Pál, a gimnázium igazgatója.

eloadas_eu_180515_ja_1.jpg

Az Euroschool program keretében a diákok már többször jártak Strasbourgban. A tavalyi évben pedig az Európai Parlament nagykövetiskolája lehetett a gimnázium - ez annak elismerését jelentette, hogy az intézményben az EP-vel kapcsolatos oktatás folyik.

– Mindezeknek is köszönhető, hogy Zupkó Gábor, az Európai Bizottság hazai képviseletének vezetője találkozni kívánt a diákjainkkal, és előadást tartani számukra az Unió működéséről, az európai párbeszédről – hangoztatta az igazgató.

eloadas_eu_180515_ja_11.jpg

Zupkó Gábor kihangsúlyozta, minden magyar polgár uniós polgár is egyben. Ezért nagyon fontos, hogy részt vegyenek abban a párbeszédben, amely az Unió jövőjéről szól. Az ezzel kapcsolatos tervek egyaránt érintik a diákokat, nyugdíjasokat, vállalkozókat és mindenkit, aki itt él. Fontos, hogy elmondják a véleményükett, hiszen az Unió jövője mindannyiunk jövőjét befolyásolja.

– Európa akkor tud sikeres és befolyásos lenni, ha összetartunk. Ha közösen képviseljük az érdekeinket, együtt tartjuk és hatékonyan működtetjük a világ legnagyobb kereskedelmi piacát – hangoztatta Zupkó Gábor.

eloadas_eu_180515_ja_9.jpg

A megszólaló diákok tájékozottak voltak az EU felépítéséről és intézményeiről, hiszen az Unió nagykövetiskolájának tanulóiként a legkülönfélébb programokban vesznek részt. Ezek során folyamatosan bővíthetik az Európai Unióval kapcsolatos tudásukat. Zupkó Gábor szinte összes kérdésére tudták a választ, ezt az Európai Bizottság hazai képviseletének vezetője apró ajándéktárgyakkal jutalmazta.

eloadas_eu_180515_ja_12.jpg

Az előadáson szó volt még többek között az európai intézmények működéséről, illetve a döntéshozatal folyamatától, a gimnázium diákjai pedig végig aktívan közreműködtek prezentációban.

Nem

Videótár

Miskolci Reménységek Olimpiai Program
03:24
2018. december 15.
Közgyűlés - sportfejlesztések
02:40
2018. december 15.
Változás a közétkeztetésben
02:53
2018. december 15.
Évzáró a Megyeházán
01:00
2018. december 15.