2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
In memoriam Dr. Csukás Zoltán
minap.hu
|
2018. április 16. 18:51
|
frissítve: 2018. április 17. 12:19
Március 15-én még vállalta a koszorúzást Miskolcon, azért, hogy a Civil Összefogás Fórum Miskolci Klubja a Békemeneten részt vehessen. Rá jellemző alapossággal telefonon jelezte, hogy minden rendben lezajlott, csak kicsit fárasztó volt, de különösen a lépcsőre volt nehéz felmenni, majd lejönni - mondta.

04_felsocikk.jpg

Dr. Csukás Zoltán egy igaz ember volt, akinek jellemét a református lelkészi család nyújtotta szilárd keresztény erkölcs alapozta. Életének fontos része hitének vállalása, az avasi templom gyülekezetének főgondnoka volt hat évig, majd a Tiszáninneni Református Egyházkerület egyházmegyei tanácsosa, közel 30 évig presbiter a Miskolc-Avasi Református Egyház-községben.

 

Hazájáért aggódó és cselekvő ember volt Dr. Csukás Zoltán. A tenni akarás már fiatal korában cselekvéssé változott. Egyetemi hallgatóként ő maga is szervezte a Petőfi Kör üléseit az 1956-os forradalom előestéjén, majd az egyetemét képviselte a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségében (MEFESZ) is. Az állat-orvos hallgatók felvonulásának egyik szervezője, csak az isteni szerencsének tudható be, hogy megúszta a büntetést.

A rendszerváltás újra aktiválta politikai elkötelezettségét, a Független Kisgazdapárt miskolci szervezetének elnöke, illetve a párt megyei alelnöke, majd rövid ideig megbízott elnöke volt. A miskolci kerekasztal-tárgyalásokon a párt képviseletében részt vett. Tevékenységét a város Szemere Bertalan közéleti díjjal ismerte el 2012-ben.

A rendszerváltást követő első ciklusban önkormányzati képviselő Miskolcon. Meggyőződéssel vallotta ugyanis, hogy a közösségek azok az elemei a társadalomnak, amelyek egymásra hatása, együttműködése nélkül nincs nemzet. Hiszen Ő mindig nemzetben gondolkodott.

Nyugdíjazását követően a civil szervezeteken keresztül továbbra is aktív és tevékeny maradt. A CÖF Miskolci Klubjának alapítója, haláláig aktív tagja. Történelmi ismeretanyaga lenyűgöző volt, krakkói, varsói, erdélyi útjainkon lebilincselő előadásokban mutatta be a vidék múltját és kultúráját, népszokásait, valamint kapcsolatát a magyar és európai történelemmel. Szellemi iránytű volt, akinek véleményére, tanácsira mindig odafigyeltünk/odafigyeltem, legyen az stratégiai, netán taktikai megfontolás. Az utóbbi időben egy javaslat előkészítésén dolgoztunk, amely szerint a Büntető Törvénykönyv vonatkozó büntető tételeit alkalmazni kell azokra a szervezetekre és személyekre, amelyek, ill. akik a hazánk alkotmányos rendje, kormánya elleni cselekedeteikkel kimerítik a hazaárulás tényállását. A jelenkori népvándorlás szervezését az emberiség elleni bűntettként értelmezve, szintén javaslatot készítettünk az érintettek, közöttük az EU releváns vezetőinek felelősségre vonására.

Dr. Csukás Zoltán halálával bölcs szellemi mentorunkat, a példamutató igaz embert, a hazafit veszítettük el, akinek emléke mindig velünk marad. Nyugodjék Békében.

Dr. Lengyel Attila

a CÖF Klub Miskolc vezetője

Nem

Videótár

Ezüstérmes lett 2018-ban a Miskolc Steelers
02:27
2018. július 18.
Fagyasztott zöldségek visszahívása
03:01
2018. július 18.
Több helyen lehet majd filmet nézni
01:51
2018. július 18.
Utazás nyáron
03:07
2018. július 18.