2018. szeptember 23. Tekla
Miskolc
8°C / 16°C
Naprakész tudást szereztek
minap.hu
|
2017. november 22. 15:08
|
frissítve: 2017. november 24. 15:53
„Együtt-Működünk” címmel tartott szakmai továbbképző napot a Megyei Központi Kórház Igazgatósága és az Egészségügyi Szakdolgozók „Fehér Szív” Alapítványa szerdán. A résztvevők egybehangzóan kiemelték: az itt megszerzett tudás nagy részét a mindennapokban is hasznosítani tudják.

Immár 15. alkalommal rendezett Ferenczi Ilonáról elnevezett szakmai továbbképző napot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Igazgatósága és az Egészségügyi Szakdolgozók „Fehér Szív” Alapítvány.

ferenczi_konferencia_171122_ja_11.jpg

Fotók: Juhász Ákos

Mint Nyilas Judit ápolási igazgatótól megtudtuk, Ferenczi Ilona a jogelődintézmény első ápolásvezetője volt. Intézetvezető főnővérként 1958 és 1972 között látta el a feladatát. – Már nincs közöttünk, de a nevét szeretnénk megőrizni, hagyományainkat továbbvinni, így minden évben az ő nevével fémjelzett ez a pontszerző továbbképzés, amit általában év végén szoktunk megszervezni – emelte ki az ápolási igazgató.

bug_nyilas_judit2.jpg

Évek óta minden egészségügyi szakdolgozó regisztrációs kártyával rendelkezik, amit ötévente meg kell újítani. – Ehhez szabadon választott és kötelező továbbképzéseken kell részt venni. A mai nap egy szabadon választott képzés, ami 15 kreditpont, tehát az ötéves továbbképzési ciklus egyik pontját teljesítik a kollégák a mai napon – tette hozzá Nyilas Judit.

ferenczi_konferencia_171122_ja_9.jpg

„A gyógyító munka egy komplex feladat, amelyben az orvos mellett a nővér, a szakdolgozó legalább annyira fontos szerepet tölt be, mint az orvos” – így fogalmazott Pap Tibor orvosigazgató.

– Ahhoz, hogy valakinek a gyógyulása minél gyorsabb, sikeresebb és jobban megélt legyen, abban óriási jelentősége van a szakdolgozók munkájának – tette hozzá az orvosigazgató. Az ápolási igazgatóság azért rendezi évről évre a tudományos üléseket, a továbbképzéseket, hogy azok az ápolónők, nővérek, diplomás ápolók, akik a betegellátást segítik, minél naprakészebb ismeretekkel, minél felkészültebben tudjanak segíteni az orvosoknak a gyógyítómunkában – húzta alá Pap Tibor.

ferenczi_konferencia_171122_ja_4.jpg

Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánja úgy tájékoztatta portálunkat, harminc éve folyamatosan megfelelő a jelentkezési arány az egészségügyi területekre. – Általában négy-ötszörös a túljelentkezés összességében, de az elsőhelyes jelentkezések száma is meghaladja az előirányzott keretszámot – mondta a dékán.

Úgy látja, ebben a régióban nagy az érdeklődés az egészségtudományi képzések iránt, és mint mondja, az itt végzettek jó része ebben a régióban helyezkedik el. – Miskolci diplomával 78 gyógytornász és 43 radiográfus helyezkedett el az elmúlt időszakban a Borsod Megyei Központi Kórházban és annak tagintézményeiben, a régió számára tehát biztosítani tudjuk az utánpótlást – emelte ki Kiss-Tóth Emőke.

ferenczi_konferencia_171122_ja_3.jpg

A rendezvény témája „Együtt-Működünk”, ami a dékán előadásának témája is volt egyben: a kórház és az egyetem együttműködésének, szoros kapcsolatának előnyeiről beszélt, a gyakorlati helyszínek biztosításának fontosságát külön kiemelve.

Tóth Andrea pulmonológiai szakasszisztens a Miskolc Televízió azon kérdésére, hogy mit jelent a szakdolgozóknak ez a nap, elmondta, szakmailag nagyon sokat jelent, rengeteget tanulnak belőle. – Az itt megszerzett tudás nagy részét tudjuk is hasznosítani a mindennapok során. Különböző témákban hallgathatunk előadásokat, így minden területen dolgozó számára hasznos ez a nap – tette hozzá a szakasszisztens.

Nem

Videótár

Miskolc Ma 2018.09.20.
16:37
2018. szeptember 21.
30 éves a Hámori szolgáltató
02:26
2018. szeptember 21.
Játékosan a kincstárról
01:41
2018. szeptember 21.
Közgyűlés a Sargentini jelentésről
03:51
2018. szeptember 21.