2018. június 23. Zoltán
Miskolc
7°C / 18°C
„Ne kérje senki, hogy otthon üljek…” – Betti programajánlója
Muntyán Bernadett
|
2017. augusztus 11. 18:07
|
frissítve: 2017. augusztus 14. 08:58
Drága miskolciak! Fogalmatok sincs róla, milyen szerencsések vagytok. Vége a hétnek, itt a kétnapos szabadság, a lazulás, ti pedig ezen a hétvégén is megannyi kirándulási helyszín és program közül válogathattok.

fagyiteszt3

Végre pár fokkal lejjebb kúszik a hőmérő higanyszála, vagyis végre nem fogunk két tűző napon töltött perctől már hőgutát kapni. Ez azt jelenti, hogy bátran kimerészkedhetünk, kidughatjuk az orrunkat a besötétített lakásból. Talán kicsit kikapcsolhatjuk a klímát, és a ventillátort, és végre élvezhetjük is a napsütést. Itt az ideje, hogy túrázzunk egyet! Tapolca, Lillafüred, Hámor – annyi meg annyi helyszín van a város peremén, ami egyszerűen gyönyörű, és vétek minden perc, amit nem a felfedezésükkel töltünk. A kisvasút menetrend szerinti járatai a hétvégén is várják a pöfögni vágyókat, hogy visszaadják az idősebbek gyerekkori élményeit, s hogy a kicsiknek megadják azt a katarzist, amelyet az alagútba érkezés gerjeszt. Ilyenkor ugyanis ordítani kell, visítani, torkunk szakadtából kipréselni magunkból minden hangot. Ha pedig kitúráztuk magunkat, akkor ildomos lenne le is mosakodni. Pontosabban strandolni egy jót! Van három csodálatos fürdő is városunkban, ahol megannyi medence közül válogathatunk, ha lehűtenénk felhevült testünket. Úszás, ugrálás, napozás, csúszdázás – minden ér, amivel lehűtheted elfáradt kis testedet. 

barlangfurdo_170804_ja_6.jpg

No de ez csak néhány volt azok közül a programok közül, amelyekre felépíthetjük a hétvégénket, amelyekkel tartalmasabb és értékesebb lesz ez a rövidke két nap. De vannak fix, szervezett programok is, amelyek közül szemezgettem néhányat – csak, hogy nehezebb legyen a döntés!

 

A Diósgyőri vár falai között mindig történik valami varázslatos, valami régmúltat idéző, valami magával ragadó. Ezúttal egy három napos gyógynövénytúrán vehet részt a miskolciak apraja-nagyja, Nagy Lajos király udvarában. Pászk Norbert gyógynövényszakértő vezetésével egy gyógynövényes gyorstalpalót is elvégezhetnek az illatos, gyógyító növények szerelmesei. Abszolút Süsü királyfiának várában érezhetjük magunkat, ahol a Sárkányfűárus portékáit vehetjük majd véka alá. Lesznek itt alternatív módszerek az egészségmegőrzésről, tévhitek szertefoszlatása, teakóstoló, de még gyógynövénytúra is a vár körül. Rendkívül egészségesnek és illatosnak ígérkezik ez a háromnapos gyógynövényes program, ami biztosan nyugtató hatással lesz majd az idegeinkre.

diosgyori_var_ejszaka_titok.jpg

A vár erre a hétvégére abszolút teleírta a határidőnaplónkat, hiszen szombat estére egy varázslatos és legfőképp szerelmes éjszakával készül. Felidézhetjük a szerelem mámorító, szenvedélyes és olykor csalódásokkal teli pillanatait. Az este fél nyolckor kezdődő programokon lesz lovagi bajvívás, tűzszelídítés és versíró műhely is a hölgyek kegyeiért. A vendégek szórakoztatásáról Veronai Zappato – a nagy mágus is gondoskodik majd. A szerelmes programok különleges tárlatvezetésekkel egészülnek ki, valamint 20 percenként sétálgathatunk is a vár körül.

lovas_ilyaszok_170702ml_36.jpg

Arról nem is beszélve, hogy ismét ellepik a Diósgyőri várat a szittya lovasíjászok. Szombat és vasárnap több időpontban is bemutatót tartanak majd a Lovagi Tornák Terén. Őseink lovas kultúráját és a lovas virtust idézik fel a Szittya Lovasíjász Egyesület tagjai 11.15, 13.15, és 15.15 órai kezdéssel. Felvillantanak néhány elemet a mindennapok szokásaiból és az ünnepek idején játszott lovas játékokból, valamint álló és mozgó célpontokra is lőnek. 

deszkatemplom.jpg

Figyelem sétabérletesek! És mindenki, akinek még nincs sétabérlete! Kupcsik Saci, a Tourinform iroda lelkes túráztató munkatársa ezen a hétvégén sem kíméli a miskolci történelem szerelmeseit. Ezúttal a Bató legenda feltárásának nyomán indulnak majd útra, az egykori gazdag gabonakereskedő, Bató István és a fiatalon elhunyt Eszter emlékeit kutatva. Bató Eszter emlékszobrához, és a Deszkatemplomba is ellátogat majd a csapat.

kutyatelep_meleg_160702_ja_1.jpg

Szokás szerint, minden második szombaton megsétáltathatjuk a Miskolci Állategészségügyi Telep ideiglenes lakóit, ugyanis nyílt napot tartanak. Ezúttal is tárt kapukkal várja 10 és 14 óra között a sétáltató közönséget a telep – a kutyusokról nem is beszélve! Nem csak sétáltatni lehet ilyenkor ezeket a négylábú szőrpamacsokat, hanem örökbe is fogadhatjátok őket, akár ott és akkor, azonnal. Ha valamelyik eb elnyeri a kis szíveteket, ne legyetek restek megosztani vele az életeteket, és megmenteni őt, hogy végre neki is lehessen családja.

Nem

Videótár

27. Zempléni Fesztivál
01:52
2018. június 22.
Véradó rekordkísérletre készülnek
02:29
2018. június 22.
Diákmunka a Holdingnál
02:58
2018. június 22.
Útfejlesztések a megyében
02:16
2018. június 22.