2018. szeptember 21. Máté, Mirella
Miskolc
11°C / 26°C
Partnerségi együttműködés az agrárszakképzésért (Képgalériával!)
minap.hu
|
2017. november 21. 16:10
|
frissítve: 2017. november 24. 15:56
Új együttműködést írtak alá az agrárgazdaság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fejlesztéséért november 21-én, Miskolcon, a megyeházán a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetői, képviselői.

A jövő szakembereinek magas színvonalú iskolarendszerű képzése, a tudás megújítását szolgáló továbbképzések és a felnőttképzés folyamatosan megjelenő igénye, valamint a duális képzési rendszer kibővítése szorosabb együttműködést kíván meg az agrárszakképző iskolák és az őket körülvevő gazdasági-társadalmi környezet között. Ennek támogatására az első keretmegállapodást május 8-án írta alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A megállapodás célja a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában lévő szakképző intézmények szakmai színvonalának fejlesztése – mind a megyékben, mind pedig a fővárosban – a jelentős szerepet betöltő helyi és megyei agrárszereplők bevonásával.

agrar_alairas_171121ml_34.jpg

– El kívánjuk mélyíteni az együttműködést az oktatási intézményekkel, és azokkal a gazdálkodó szervezetekkel, amelyek gyakorlati képzőhelyként szolgálnak a hallgatóknak. Nagyon fontos lenne, hogy emelni tudjuk az agrárszakmák rangját, és vonzóbbá tegyük fiatalok számára – fogalmazott Tarr Zoltán László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

agrar_alairas_171121ml_25.jpg

Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára

– A mai megállapodással a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara között létrejött megállapodás megyei kereteit pontosítjuk – mondta el portálunknak Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára.

– Azok az agrárszakképző intézetek, amelyek a megyében működnek, partnerségi együttműködési szerződést kötnek azokkal a gazdálkodókkal, akik fogadják a diákokat. Ez a duális képzési rendszer mindkét fél számára előnyös: egyrészt azért, mert így a diákok már szakmai gyakorlattal lépnek ki a munkaerőpiacra, a gazdálkodók pedig - amellett, hogy a tanulói szerződésből származó anyagi terheket az állam magára vállalja - potenciális munkavállalókkal találkoznak ezen az egyébként munkaerőhiánnyal küzdő területen. Szinay Attila kiemelte, a hazai cégeknek egyre több munkaerőre van szükségük, köztük a mezőgazdasági vállalkozásoknak is. Mint fogalmazott, a munkaerőhiány ugyanakkor "örömteli gond", mert azt jelenti, hogy a cégek  működnek, termelnek, értéket állítanak elő. A megfelelő szakember-utánpótlást természetesen meg kell oldani. - Szeretnénk visszaadni az agrárszakképzés becsületét, megmutatni azt a fiataloknak, hogy ez egy vonzó életpálya lehet, az agráriumhoz köthető szakmákra megfelelő egzisztenciát lehet alapozni – tette hozzá a helyettes államtitkár, kiemelve, hogy infrastrukturális beruházásokra is sor kerül majd a megye agrárszakképző iskoláiban.

agrar_alairas_171121ml_12.jpg

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke arról szólt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a rendszerváltás előtt Magyarország Ruhr-vidékének nevezték. – Teljesen jogosan, hisz itt működött a bányászat, a kohászat és a gépgyártás. Abban az időben az agrárium errefelé  megtűrt, vagy másodlagos tényezőnek számított. Mostanra azonban változott a helyzet. A bányákat sajnos bezárták, a kohászat megszűnt, előtérbe került a mezőgazdaság. Ez komoly lehetőséget kínál az itt elhelyezkedő fiataloknak, azoknak is, akik átképzik magukat és az agráriumból szeretnének megélni. Az elkövetkező időszakban komoly Európai Uniós támogatások érkeznek eszközvásárlásra, azt gondolom, hogy az apáról fiúra szálló családi gazdaságok folyamatosan tudnak fejlődni a mai nap folyamán ez az aláírás azt a célt szolgálja, hogy a képzések is zökkenőmentesek legyenek ebben az ágazatban – hangoztatta az elnök.

agrar_alairas_171121ml_5.jpg

A megyei megállapodások megkötésével a partnerek nagy hangsúlyt fektetnek a duális képzés megerősítésére, a beiskolázások támogatására, a magas színvonalú felnőttképzésre, valamint a végzett fiatal szakemberek munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének elősegítésére. Tóth Lászlóné, a Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója a rendezvényen arról szólt, hogy intézményüknek jelenleg 260 nappali képzésben tanuló diákja van. – Iskolánk már nagyon régóta foglalkozik duális képzéssel: a nálunk tanuló gyerekek vállalkozóknál, nagyüzemekben folytatják a gyakorlati tudnivalók elsajátítását. Remélem, hogy ennek a megállapodásnak az aláírása nyomán újabb képzőhelyek csatlakoznak majd hozzánk, így diákjaink még több korszerű gépen, tapasztalt szakemberektől sajátíthatják el a szakmát - hangsúlyozta.

Megyénkben négy intézmény foglalkozik agrárszakképzéssel: a Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Serényi Béla Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola, és a Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola.  

Nem

Videótár

Miskolc Ma 2018.09.20.
16:37
2018. szeptember 21.
30 éves a Hámori szolgáltató
02:26
2018. szeptember 21.
Játékosan a kincstárról
01:41
2018. szeptember 21.
Közgyűlés a Sargentini jelentésről
03:51
2018. szeptember 21.