2018. június 23. Zoltán
Miskolc
7°C / 18°C
Sikeres év van a Miskolci Egyetem Terplán Zénó Programja mögött
Répássy Olívia
|
2017. szeptember 13. 14:22
|
frissítve: 2017. szeptember 15. 09:32
A Miskolci Egyetem rektora és kancellárja a magyar felsőoktatásban egyedülálló programot hirdetett meg a szenátus támogató határozatával és az egyetem saját forrásainak felhasználásával.

terplan_zeno_program_170913_vcs_03.jpg

Fotó: Végh Csaba

A műszaki karok reformprogramja, a Terplán Zénó professzorról elnevezett program félidejéhez érkezett. – Eddig hatvan fiatal oktató és kutató kapott anyagi támogatást szakmai előrehaladásához – mondta el szerdai értékelésén Deák Csaba kancellár. – Közülük többen tudományos fokozatot szereztek, vagy a támogatás segítségével teljesítették a fokozatszerzésükhöz szükséges kritériumokat, nemzetközileg is minősített tudományos cikket írtak, miközben aktívan részt vettek a hallgatók sikeres tanulmányi előrehaladásának támogatásában, és tökéletesítették nyelvtudásukat. Az egyetem vezetésének célja, hogy az intézmény oktatói-kutatói közössége stabil és biztosított legyen - hangsúlyozta.

terplan_zeno_program_170913_vcs_01.jpg

A programban a műszaki karok BSc képzésben részt vevő elsőéves hallgatói a lemorzsolódás csökkentése érdekében személyre szabott konzultációkon vehettek részt olyan alaptárgyakból, mint matematika, fizika, mechanika és informatika.

– Amióta a program van, a lemorzsolódás mindössze két fő volt, ez körülbelül három százalékos arány – összesítette Torma András rektor, aki hangsúlyozta, a programban részt vevő oktatók hallgatói voltak az intézménynek. – A Miskolci Egyetem rendkívüli tehetségeket nevelt ki, célunk, hogy ők legyenek a jövő professzorai. Ismerjük a nemzetgazdaság elszívó erejét, és nem akarjuk, hogy ezek a tehetséges emberek más egyetemet vagy céget gazdagítsanak. Azt szeretnénk, ha ők itt maradnának.

terplan_zeno_program_170913_vcs_07.jpg

A Miskolci Egyetem díjmentes beiskolázási és középiskolai tehetséggondozási eseményeit, rendezvényeit is támogatta a program. Az érettségire való felkészülést segítő egyetemi konzultációs órák matematikából, fizikából, a tudománynépszerűsítő rendezvények a fizika izgalmas területeiről, mind a Terplán Zénó Programnak köszönhetően valósultak meg az elmúlt évben. Ugyancsak ez a program támogatta a felkészülést a Miskolci Egyetem tavalyi tanévben elnyert újabb sikeres pályázataira is.

terplan_zeno_program_170913_vcs_11.jpg

A szerdán kezdődött, kétnapos szakmai konferencián bemutatták a Terplán Zénó Programban részt vevő fiatal oktatók, kutatók eddig elért eredményeit. A 2016/17-es tanév kiemelkedően teljesítő fiatal oktatói közül négyen díjat is átvettek az egyetem rektorától és kancellárjától: a Műszaki Anyagtudományi Karon Mikó Tamás tudományos munkatárs, a Műszaki Földtudományi Karon Kolencsikné Tóth Andrea tanársegéd, a Gépészmérnöki és Informatikai Karon Burmeister Dániel egyetemi docens és Somogyiné Molnár Judit egyetemi docens.

terplan_zeno_program_170913_vcs_12.jpg

Nem

Videótár

27. Zempléni Fesztivál
01:52
2018. június 22.
Véradó rekordkísérletre készülnek
02:29
2018. június 22.
Diákmunka a Holdingnál
02:58
2018. június 22.
Útfejlesztések a megyében
02:16
2018. június 22.