2018. november 15. Albert, Lipót
Szerelem és szenvedély a Diósgyőri várban
Méder Noémi
|
2018. február 12. 16:14
|
frissítve: 2018. február 14. 14:39
Habár a Valentin-nap nem éppen magyar ünnep, hazánkban is egyre gyakrabban megemlékeznek róla. A Diósgyőri vár életében is jelen volt egykor a szerelem és a szenvedély, így a szerelmesek napjának apropóján izgalmas előadásokat hallgathattunk a vár titkairól.

Vasárnap ugyan még csak február 11-e volt, a Diósgyőri várba azonban már ekkor megérkezett Ámor nyila, Lovász Emese régész személyében. No, persze a régész nem összeboronálni hivatott előadásának résztvevőit: a középkori szerelemről mesélt az érdeklődőknek, ezen belül is azokról, amelyek a Diósgyőri várban teljesültek, avagy nem teljesültek be.

lovasz_emese_eloadas.jpg

Hallhattunk Szent László legendájáról, melyet akár lovagregénynek is titulálhatnánk – a történet jeleneteinek részleteit a Lovagterem két falán találjuk.

seta_a_varban_1.jpg

 „A nap süt, a madarak énekelnek, a lovag vágyakozik, a hölgy elérhetetlen” – így foglalta össze ötletesen a középkori lovagi szerelem témakörét a régész. Az akkoriban köttetett házasságok nem gyakran végződtek „happy enddel”, volt azonban néhány kivétel, melyekről Lovász Emese regélt.

A szerelem egy másik szegletébe kalauzolta el az érdeklődőket Pászk Norbert, a gyógynövények ifjú mestere. Ő azokról, a középkorban használt gyógynövényekről mesélt, melyeket afrodiziákumként használtak tea vagy éppen szerelmi bájital formájában.

Az afrodiziákum szó a szépség és a termékenység istennőjének, Aphroditének a nevéből származik, akinek léptei nyomán a legenda szerint olyan növények és virágok nőttek ki, melyeknek fogyasztása fokozza a szerelmi vágyat.

paszk_norbert_gyogynoveny4.jpg

A szerelmet jelképező növényekről és azok legendájáról szintén beszámolt a gyógynövényszakértő. A vár Pinceborozójában pedig meg is lehetett ízlelni az afrodiziákumokkal készült finomságokat, a fahéjas almás pitét, fehérboros fügével, a fűszeres forralt bort és az ánizsos, gyömbéres puncsot.

seta_a_varban_3.jpg

Jómagam egy sétára is elindultam a vár falai közt, hiszen minden idelátogatásom alkalmával felfedezek valami olyat, mely felett azelőtt valahogy elsiklottam, vagy nem figyeltem rá eléggé. Ezek most a vár körüli növények, és a régi várfal maradványai voltak.

A kontraszt a régi és új között, a virágok élénk színei és a várfal szürke árnyalatai között szinte bárkit elvarázsolnak.

seta_a_varban_2.jpg

Egy Diósgyőri vár-rajongó tippje: keressünk minél szokatlanabb szögeket, és onnan fotózzuk le kedvenc várunk részleteit. Meglátják, teljesen új perspektívák és kompozíciók jönnek majd létre, melyek lélegzetelállítóan fognak mutatni.

diosgyori_var_foto.jpg

A vár rengeteg programot kínál még számunkra az év során, legközelebb például március 5-én vehetünk részt egy tudományos konferencián, melyen Nagy Lajos, a Lovagkirály életéről és uralkodásáról tudhatunk meg rengeteg érdekességet. A bővebb információkért érdemes a Diósgyőri vár hivatalos honlapját vagy Facebook oldalát böngészni.

Nem

Videótár

Szociális munka hete díjátadó
02:44
2018. november 14.
Nyílt nap a Baráthegyi Majorságban
01:55
2018. november 14.
Miskolcon nyitották meg a Fiatal Vállalkozók Hetét
02:56
2018. november 14.
Hadik András rali magyar bajnoki címéről
02:12
2018. november 14.