2018. november 18. Jenő
Távhőszolgáltatás: a fogyasztók 77 százaléka az egyenletes díjfizetés mellett
minap.hu
|
2018. május 24. 18:36
|
frissítve: 2018. május 26. 19:57
Ezentúl a MIHŐ Kft. is alaplehetőségként kínálja a díjfizetők számára, hogy – a gáz- és áramszámlákhoz hasonlóan – időarányosan, 11 egyenlő értékű részszámlán és egy elszámoló számlán fizessék ki a távhőszolgáltatás fűtési hődíját.

Azok, akik a fűtött légköbméter alapján történő elszámolásnál az egyenletes díjfizetést választották, az első részszámlát június 15-éig kapják meg, akik költségosztás alapján fizetik a távhődíjat, nekik augusztus 15-éig érkezik az első részszámla. Ez magasabb összegű lesz, mint az ilyenkor megszokott „nyári” számla, viszont elmaradnak a kiugróan magas „téli” díjak, egész évben egyenletessé válik a díjfizetés.

tavfutes_161004_ja_5.jpg

Az egyenletes díjfizetés előnye, hogy tervezhető, kiszámítható a fogyasztóknak és szolgáltatónak egyaránt. Más városokban, más szolgáltatóknál már sikeresen vizsgázott. Az egyenletes kifizetések alapján jobban tervezhető a családi költségvetés – többek között ezek az érvek hangzanak el az egyenletes díjfizetés mellett, amelyet idén nyártól már a MIHŐ is választásra kínált díjfizetőinek.

Ennek az volt a feltétele, hogy a díjfizető május 15-éig másként ne rendelkezzen a szolgáltató felé. A határidőig a miskolci távhőfelhasználók 77 százaléka döntött úgy, hogy kipróbálja az egyenletes díjfizetést.

Az egyenletes díjfizetésnél a fűtési hődíj elszámolása változik: egyenletessé válik. Tizenegy részszámlában a fűtési hőmennyiség az előző fűtési idényben felhasznált fűtési hőmennyiség alapján kerül kiszámlázásra. Vagyis, az előző évi fogyasztás árát elosztották egész évre egyenlő mértékben. Ha valaki például egész évben összesen 120 ezer forint fűtési hődíjat fizetett, annak most 10 ezer forint fűtési hődíj kerül elszámolásra havonta. De ugyan úgy 10 ezer forint lesz a hődíj januárban vagy februárban is. Majd a 12., úgynevezett elszámoló számlában az addig kibocsátott 11 részszámla és a tényleges fogyasztás közötti különbséget kell megfizetni. Ha kevesebb a felhasznált fűtési hőmennyiség, akkor díjfizető számára visszafizetés történik.

tavfutes_161004_ja_2.jpg

Az összegben változatlanul érvényesül a rezsicsökkentés. Az alapdíj és a használati melegvíz fizetésének módja ugyanakkor változatlan. A díjfizető egy elszámolási időszakon belül, légköbméteres elszámolás esetén június 01-től a következő év május 31-ig, illetve költségosztás esetén augusztus 01-től a következő év július 31-ig egyszer visszatérhet az egyenletes elszámolási módról a havi elszámolásra. Ezt az igényt a MIHŐ Kft a díjfizető írásos bejelentését követő második hónaptól tudja érvényesíteni.

 

Nem

Videótár

Szociális Munka Napja az Avasiban
02:37
2018. november 16.
Szimfonikusok társulati ülés
01:34
2018. november 16.
Híres gokartozók az Avalonban
01:46
2018. november 16.
Épül a Lévay uszodája a belvárosban
02:05
2018. november 16.