2018. szeptember 21. Máté, Mirella
Miskolc
11°C / 26°C
Új elektronikus rendszer segíti az egészségügyi dolgozók munkáját
minap.hu
|
2017. október 12. 10:57
|
frissítve: 2017. október 14. 08:25
Az egészségügyben dolgozók munkáját segíti az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér. Ez egy olyan modern, és egységes informatikai környezet, amely a legmagasabb fokú biztonságot nyújtja a betegek, valamint az egészségügyi dolgozók adatkezelésében.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) európai uniós támogatásból hozta létre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezette konzorcium, hogy az egészségügyi szolgáltatók összekapcsolásával, és a számukra létrehozott egységes kommunikációs tér biztosításával kiaknázza az "e-egészségügyben rejlő" lehetőségeket.

Október 12-én egy kihelyezett, úgynevezett „mobil kormányablak” állt rendelkezésükre Miskolcon, a központi kórháznál az egészségügyi dolgozóknak az e-személyigazolvány elkészítéséhez. Ezen a napon helyben is igényelhettek e-személyigazolványt az itt dolgozók.

mozgo_kormanyablak_171012ml_14.jpg

– Az egészségügyi ellátók és ellátottak is szorosabb kapcsolatba kerülnek, leegyszerűsödik az ellátás folyamán keletkezett adatok és dokumentumok elérhetősége.  Biztosítottá válik az egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelése és hatékony elemzése, ami egyaránt segítség a betegnek és az orvosnak is – tájékoztatott az új rendszer előnyeiről Tiba Sándor, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

mozgo_kormanyablak_171012ml_5.jpg

– Tegyük fel, hogy valaki olyan állapotban kerül be a sürgősségire, hogy nem képes a kommunikációra, de a személyes adatai nála vannak. Ilyenkor a kártya segítségével minden lehetséges információt megtudunk a betegről - akár kórtörténeti előzményt, vagy azt, hogy korábban milyen kezelésben részesült, milyen gyógyszereket szedett – tette hozzá Tiba Sándor.

mozgo_kormanyablak_171012ml_12.jpg

Tiba Sándor kiemelte az EESZT a legmagasabb fokú kibervédelemmel van ellátva. A rendszer minden eseményt naplóz, rögzíti a felhasználó adatait, a hozzáférés idejét, típusát, sikerességét és az érintett egészségügyi dokumentumot. Bárki megtekintheti, illetve nyomon követheti az adataira vonatkozó hozzáférési kísérleteket, még a sikertelen lekérdezéseket is.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott a csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette: ez két nagy állami szolgáltatórendszer találkozása az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér és az e-személyigazolvány. Az e-személyigazolvány segítségével lehetséges ugyanis az EESZT használata.

mozgo_kormanyablak_171012ml_9.jpg

A kormánymegbízott egy Magyary Zoltán idézettel zárta a sajtótájékoztatót: „az államot közel kell hozni az állampolgárokhoz, a közigazgatásnak emberarcúvá kell válnia.”

Az egészségügyi dolgozóknak október 31-ig kell megcsináltatniuk az e-személyigazolványt, hiszen november elsejétől már élesben működik a rendszer. Az átfutási és elkészítési idő miatt ezért javasolt, hogy október közepéig adják be az igényléseket.

Nem

Videótár

Miskolc Ma 2018.09.20.
16:37
2018. szeptember 21.
30 éves a Hámori szolgáltató
02:26
2018. szeptember 21.
Játékosan a kincstárról
01:41
2018. szeptember 21.
Közgyűlés a Sargentini jelentésről
03:51
2018. szeptember 21.