2018. augusztus 18. Ilona
Miskolc
16°C / 29°C
Vádat emeltek az Ormosbányán marihuanát termesztő vietnámi és magyar állampolgárok ellen
minap.hu
|
2018. január 15. 11:43
|
frissítve: 2018. január 16. 15:35
Nagyipari méretekben termesztettek vadkendert egy külterületi pincerendszerben 2016 végén vietnámi és magyar férfiak – tájékoztatta portálunkat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

01.jpg

Két középkorú vietnámi férfi – akik egyike 2000 óta Magyarországon él és már büntetve is volt kábítószerrel összefüggő bűncselekmény miatt –elhatározta, hogy nagyüzemi méretekben fog vadkendert termeszteni. A fiatalabbik – aki egyébként Csehországban él életvitelszerűen –, szerezte be az ehhez szükséges növényi töveket.

08.jpg

Ormosbányán a magyar vádlottak egyike, egy 62 éves férfi szerezte azt a külterületi ingatlant, amely alatt mintegy 1500 m2-nyi pince húzódott. Két másik magyar férfival a vietnámiak útmutatása alapján alakították át a pincét indiai kender termesztésére. Komoly fűtési és szellőzési rendszert építettek a több helyiségből álló pincében. A vietnámi férfiak biztosították ehhez az anyagi erőforrásokat.

07.jpg

2016 novemberében kezdődött meg a termesztés. Az ültetvény napi gondozását a fiatalabb vietnámi férfi végezte. Az ő kényelméről is gondoskodtak, a magyar vádlottak tartották vele a kapcsolatot, látták el étkeztetését. Vietnámi társa még arról is gondoskodott, hogy néhányszor a hétvégét wellnes hotelben tölthesse.

06.jpg

Az egyik magyar férfi a vietnámiaktól látott technológia segítségével saját háza pincéjében is kialakított egy kisebb ültetvényt.

A gyanús tevékenység egy idő után feltűnt a rendőrségnek, majd 2017 februárjában ütöttek rajta a vádlottakon. A helyszínen közel ezer tő lábon álló kender növényt találtak. A korábban leszüretelt növényeket a padlón felhalmozva vagy már zsákokba csomagolva találták. A vádlottak közül két magyart és egy vietnámit a helyszínen, még a másik vietnámit és magyar társát a lakásukon őrizetbe vették. Mind az öten előzetes letartóztatásba kerültek.

05.jpg

A lefoglalt növények hatóanyaga kábítószernek minősül és meghaladja a különösen jelentős mennyiséget. Összesen a tiszta hatóanyag tartalom közel egy kilogramm.

02.jpg

A most benyújtott vádiratban az ügyészség valamennyi vádlott esetében fegyházbüntetés kiszabását a magyar vádlottak esetében közügyektől eltiltást, a vietnámiak tekintetében kiutasítást továbbá vagyonelkobzást indítványozott.

Nem

Videótár

Út járdaszakasz épült a Gyula utcában
02:15
2018. augusztus 17.
Új elnökség segíti a diósgyőri kosárlabdázók munkáját
03:14
2018. augusztus 17.
Szombaton rajtol a női labdarúgó bajnokság is
02:30
2018. augusztus 17.
Megérkezett a Komáromi kisleány
01:49
2018. augusztus 17.