2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
Miskolc készül a negyedik ipari forradalomra – együttműködik a város és az egyetem
Kujan István
|
2017. december 22. 13:48
|
frissítve: 2017. december 25. 09:34
Egyebek mellett egy multifunkciós innovációs centrum létrehozásának tervét is tartalmazza az a stratégiai együttműködési megállapodás, amit pénteken írtak alá a város és az egyetem vezetői. A már eddig is gyümölcsöző kapcsolatot még szorosabbra fűzik a felek, hiszen – mint azt hangsúlyozták is az aláírás alkalmával – a negyedik ipari forradalom kihívásaival együtt kívánnak szembenézni.

Korszakhatárhoz érkeztünk: az automatizálás és az információs technológia új világába léptünk be, és ebben a világban a város és az egyetem együtt akar útra kelni – húzta alá köszöntőjében Jakab Nóra oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettes.

Az együttműködés persze nem új keletű, most azonban új irányt szab a város és az egyetem számára – mutatott rá a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. A korábban a Miskolci Egyetemen tanító és rektorhelyettesként is dolgozó Horváth Zita úgy fogalmazott: a felsőoktatási tárca is úgy gondolja, hogy csak abban az esetben tudunk előrelépni, ha a jövőkép közös értékek mentén, összefogásban valósul meg.

– Miskolc jól láthatóan fejlődési pályára állt, új munkahelyeket teremtő cégek települtek le, de sokat javult a városkép is. A nagyvállalatok, de a kis- és középvállalkozások is perspektívát látnak a városban – húzta alá a helyettes államtitkár, méltatva a Miskolci Egyetem szerepét ebben.

miskolc_varosa_egyetem_alairas_171222_ja_4.jpg

– Itt mindaz a műszaki, de például jogi, humán vagy művészeti tudás megvan, ami egy város, egy megye, egy régió felemelkedéséhez szükséges. A mai megállapodás azt mutatja, hogy ezeket a képességeket a város ki tudja aknázni, annak érdekében, hogy egy 21. századi innovatív, fejlődő település legyen – tette hozzá.

– Reményeink szerint az együttműködés még inkább arra irányítja a cégek figyelmét, hogy érdemes itt befektetni, de a fiatalok számára is üzenet: az egyetemen és a város középiskoláiban minden megtalálható ahhoz, hogy a számukra elfogadható életpályát megvalósíthassák. Ehhez a város és az egyetem is minden segítséget és támogatást megad – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A Miskolci Egyetem vezetése, oktatói és kutatói egyszerre szolgálják az ipar érdekeit és felkészítik a diákokat az új technológiai kihívásokra. Torma András rektor az egyetem feladatairól szólva hozzátette, ma már nem elég oktatni, kutatni is kell, mégpedig olyan területeken, amelyek a nemzetgazdaság számára fontosak. A mintegy 5 milliárd forintos Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ megvalósítása is ezt a célt szolgálja; az egyetemi oktató-kutató kapacitást összekötik az ipari szereplőkkel.

miskolc_varosa_egyetem_alairas_171222_ja_12.jpg

A stratégiai együttműködési megállapodás számos elemet tartalmaz, csak néhányat emelt ki ezek közül Torma András. Cél az például, hogy magas hozzáadott értékű termelést, a legdinamikusabban növekvő, innovatív gazdasági ágazatokat honosítsanak meg a városban. Az önkormányzat és az egyetem olyan gazdasági környezet megteremtésén dolgozik majd közösen, amely nemcsak a termelés, hanem a kutatás-fejlesztés számára is vonzó. Ezért egy Multifunkciós Innovációs Centrumot létesítenek, ami helyszíne és motorja is lesz egyben a kutató-fejlesztő és gazdaságélénkítő tevékenységeknek. Ugyanakkor a megállapodás kitér az oktatás megújítására is.

Deák Csaba kancellár kiemelte, a Miskolci Egyetem a magyarországi top egyetemek közök helyezkedik el.

– De nem állunk meg, a jövőbe tekintünk, ha úgy tetszik, a Miskolci Egyetem 4.0-t meghirdetjük, ahol foglalkoznunk kell az oktatás-innovációval, a nemzetköziesítéssel, a digitális oktatással, de fontos az is, hogy kiemelt szerepet töltsünk be a régióban, hogy tudásgyár vagyunk, a társadalmat, gazdaságot erősítenünk kell – sorolta a kancellár.

miskolc_varosa_egyetem_alairas_171222_ja_24.jpg

Kiemelte, egymásra van utalva a város és az egyetem; Miskolc a hátországa a felsőoktatási intézménynek, ami nélkül nem tud fejlődni. Az egyetem pedig fontos szerepet vállal a szakemberpótlásban, az innovációban, a fiatalok itthon tartásában.

– Egy dinamikusan fejlődő város stabil és fejlődő egyeteme a miskolci – szögezte le Deák Csaba, az együttműködés konkrét jövő évi céljairól szólva pedig elmondta: egy innovációs centrum létrehozása, tartalommal való megtöltése a feladat 2018-ban, valamint az informatikai képzés fejlesztése.

Kriza Ákos polgármester emlékeztetett, a város mélyről indult 7-8 évvel ezelőtt: 12-13 százalékra rúgott a munkanélküliség, projektek jutottak zsákutcába, általában véve rossz volt a gazdasági helyzet. A hét év megfeszített munka azonban meghozta gyümölcsét, hiszen a megyei jogú városok versenyképességét tekintve Miskolc a 16-17. helyről a 4. helyre küzdötte fel magát.

– Hogy a versenyképesség a jövőben is megmaradjon, egyetlen lehetőség van: ha a város, az egyetem és a gazdasági élet szereplői együtt lépnek – húzta alá.

A városvezető rámutatott, az itt letelepülni szándékozó cégek azt kérdezik, hogy 5-10 év múlva rendelkezésre áll-e majd a képzett munkaerő. – A Miskolci Egyetem a garancia erre – hangsúlyozta Kriza Ákos. – A tudásbázisoknak figyelembe kell venniük a gazdasági élet szereplőinek igényeit. A jövőt a magas hozzáadott értékkel bíró gyárak jelentik, ehhez pedig jól képzett szakemberek kellenek. S ezeket a képzett kútfőket a Miskolci Egyetemen képzik. Az együttműködésünk döntően arra alapoz, hogyan tudjuk egymást támogatni, hogyan tudjuk kiszolgálni a gazdasági élet és a város igényeit. S akkor beteljesedik Móricz Zsigmond jóslata, aki Miskolcot a legnagyobb jövőjű magyar városnak nevezte.

Nem

Videótár

Ezüstérmes lett 2018-ban a Miskolc Steelers
02:27
2018. július 18.
Fagyasztott zöldségek visszahívása
03:01
2018. július 18.
Több helyen lehet majd filmet nézni
01:51
2018. július 18.
Utazás nyáron
03:07
2018. július 18.