2019. február 20. Aladár, Álmos
Tovább nőtt a palesztin-izraeli konfliktus áldozatainak száma
hirado.hu
|
2018. május 15. 12:29
|
frissítve: 2018. május 20. 10:10
Ötvennyolcra emelkedett a palesztin övezet és Izrael határán hétfőn lezajlott összecsapások halálos áldozatainak száma – jelentette a Gázai övezet egészségügyi minisztériuma hétfő éjjel. Irán szerint háborús bűnösökként kellene elítélni az izraeli vezetőket, Washington viszont kiáll az izraeli kormány és a hadsereg mögött, és a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalomra hárítja a felelősséget.

palesztin_izrael_harc.jpg

A palesztin tüntetők az izraeli hadsereggel csapnak össze a Gázai-övezet határánál május 14-én (Fotó: EPA / Mohammed Saber)

A minisztérium kedd reggel közölte még, hogy meghalt egy nyolc hónapos palesztin csecsemő, mert könnygázt lélegzett be az előző napi összecsapások idején. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a csecsemő miért került ennyire közel az összecsapásokhoz, hogy könnygázt lélegezhetett be. A kizárólag a palesztin tüntetők oldaláról kikerült halálos áldozatok mellett összesen 2771 palesztin sebesült meg, közülük 1373-an éles lőszerrel leadott lövésektől.

Egyiptom orvosokat és hét mentőautót küldött a Gázai övezettel közös határára, hogy az egyiptomi el-Arís város kórházaiban segítsenek a sebesült palesztin tüntetők ellátásában – közölte Ahmed Radi egészségügyi miniszter. Az al-Vatan című hírportál jelentése szerint ugyanakkor az egyiptomi mentősök készen állnak arra, hogy a Gázai övezeten belül is részt vegyenek a mentésben. A fegyveres erőszak, amelyet az izraeli hadsereg alkalmazott az Egyesült Államok nagykövetségének hétfői Jeruzsálembe költöztetése kapcsán hevessé vált palesztin tiltakozások résztvevőivel szemben, számos ország tiltakozását kiváltotta.

Emmanuel Macron francia elnök az éjjel nyilatkozatban ítélte el az izraeli hadsereg által a Gázai övezeti tiltakozókkal szemben alkalmazott fegyveres erőszakot, sajnálatát fejezte ki a palesztin áldozatok nagy száma miatt, és megerősítette az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezését ellenző álláspontját. Macron hangsúlyozta a palesztinok békéhez és biztonsághoz való jogát, miközben Izrael biztonságának védelme mellett is kiállt, és kijelentette, hogy országa továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása mellett kardoskodik. Hivatalának közlése szerint Macron hétfőn Abdalláh jordániai királlyal és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is tárgyalt, és azt tervezi, hogy kedden Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytat megbeszéléseket.

palesztin_izrael_harc2.jpg

Palesztin tüntetők rohannak a feléjük szálló könnygáz elől május 15-én (Fotó: EPA/Mohammed Saber)

A brit külügyminisztérium sokkolónak nevezte a Gázai övezetben zajló erőszakos cselekményeket, és mindkét szemben álló felet visszafogottságra szólította fel. A londoni külügyi nyilatkozat hangsúlyozta, hogy „az erőszaknak ez a mértéke romboló hatással van a béke-erőfeszítésekre. Világosan leszögeztük, hogy Nagy-Britannia támogatja a palesztinok tüntetéshez való jogát, de ezeknek a tiltakozásoknak békéseknek kell lenniük” – állapította meg az Egyesült Királyság külügyminisztériuma. London rendkívüli aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az izraeli katonák nagy arányban használnak éles lőszert a tüntetőkkel szemben, egyúttal arra kérte Izraelt, hogy tanúsítson nagy fokú visszafogottságot.

Háborús bűnösökként kellene elítélni az izraeli vezetőket a Gázai övezet és Izrael határán elkövetett „mészárlás” miatt, miután az izraeli katonák hatvan palesztint öltek meg – vélekedett kedden Irán. Bahram Kászemi külügyi szóvivő kifejtette, hogy gyermekek, asszonyok és védtelen palesztinok meggyilkolása Izrael fő stratégiájává vált a palesztin területek hetvenéves megszállása folyamán. A történtekkel összefüggésben Teherán azonnali cselekvésre és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, nemzetközi bíróság előtt háborús bűnösökként ítéljék el az izraeli vezetőket a 2014 nyara óta történt legsúlyosabb halálos áldozatokkal járó izraeli-palesztin konfliktus miatt.

Mintegy 60 palesztin vesztette életét és 2400 megsebesült az izraeli katonák lövéseiben a Gázai övezet és Izrael határán, az Egyesült Államok nagykövetségének hétfői Jeruzsálembe költöztetése miatt hevessé vált palesztin tiltakozásokban. Kászemi hangoztatta, Izrael állandósult bűncselekményei abból következnek, hogy az Egyesült Államok töretlenül támogatja a zsidó államot. Az iráni külügyi szóvivő egyben Szaúd-Arábiára utalva, a régió országait áruló kompromisszummal és méltatlan passzivitással vádolta meg azért, mert nem ítélték el erőteljesen az izraeli erők tevékenységét.

A washingtoni Fehér Ház ezzel szemben a történtekért kizárólag a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalomra hárította a felelősséget, támogatásáról biztosítva ezzel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, aki az ország határainak védelmében alkalmazott önvédelemnek minősítette az izraeli hadsereg fellépését.

Ausztrália is a Hamászt okolja. Malcolm Turnbull kormányfő kedden egy rádióinterjúban azt mondta: „A Hamász konfrontatív, folyton provokálni akarja az izraeli biztonsági erőket. A határhoz terelik az embereket, olyan helyzetbe hozzák őket, amelyben valószínű, hogy lőni fognak rájuk” – mondta. Turnbull megjegyezte, hogy Ausztrália nem helyezi át izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe. Julie Bishop külügyminiszter felszólította Izraelt, hogy csak arányos erőt alkalmazzon az erőszakos palesztinok ellen. Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok hétfőn az ENSZ-ben megakadályozta, hogy a Biztonsági Tanács független vizsgálatot rendeljen el a Gázai övezeti fejlemények ügyében. Egyértelműen Izrael pártját fogva, Washington egy hét alatt már másodszor távolodott el európai szövetségeseitől, miután múlt hét kedden bejelentette, hogy Párizs, Berlin és London ellenkezése dacára kilép az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásból.

Törökország hétfőn úgy döntött, hogy konzultációra hazahívja washingtoni és tel-avivi nagykövetét, miután az Egyesült Államok áthelyezte nagykövetségét – közölte Bekir Bozdag török kormányszóvivő. „Az Egyesült Államok újfent magára maradt, és egyben elvesztette közvetítőként játszott szerepét a régió konfliktusainak békés rendezési folyamatában. Törökország washingtoni és tel-avivi nagyköveteit konzultációra hazarendelték” – hangsúlyozta Bozdag az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint. A kormányszóvivő szerint a tragikus fejlemények miatt Törökország péntekre összehívja az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését. 

Ankara emellett háromnapos gyászt hirdetett a palesztin áldozatok tiszteletére. A palesztin egészségügyi hatóságok közlése szerint legalább 55-en meghaltak és 2700-an megsebesültek a Gázai övezet határán az izraeli erőkkel vívott összecsapásokban. Recep Tayyip Erdogan török elnök az NTV hírtelevíziónak nyilatkozva népirtásnak nevezte az izraeli katonák cselekedeteit. „Élesen elítélem ezt a népirtást … Izrael terrorista állam. Szintén elítéljük azokat, akiket nem érint meg ez a helyzet” – mondta. A török államfő meggyőződésének adott hangot, hogy „az iszlám világ nem fogja engedni, hogy ez a nap Jeruzsálem elvesztésének napja legyen. Teljes elszántságunkkal kiállunk palesztin testvéreink mellett” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy tárgyalni fog vezető politikusokkal, köztük Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével és António Guterres ENSZ-főtitkárral.

A nap folyamán Kuvait után a Palesztin Hatóság is az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte. Száeb Erekat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtárgyalója szerint az ülés témája a legfrissebb fejlemények megvitatása lenne, egyebek között védelmet kérnének az izraeli megszállás alatt élő palesztin nép számára. Hozzátette: a palesztin területeken épített zsidó települések ügyében a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz terveznek fordulni.

A Dél-afrikai Köztársaság is hazarendelte konzultációra hétfőn izraeli nagykövetét a Gázai övezet határán zajló erőszakos cselekmények miatt. „A dél-afrikai kormány a lehető leghatározottabban elítéli az izraeli fegyveres erők legfrissebb erőszakos agresszióját a Gázai övezet határán. Az áldozatok békés tüntetésen vettek részt az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségének provokatív felavatásával szemben” – közölte a külügyi tárca. A dpa német hírügynökség szerint a dél-afrikai kormány régóta szimpatizál a palesztinok ügyével, és ezért már egy ideje fontolgatja, hogy csökkenti diplomáciai képviseletét Izraelben.

Nem

Videótár

Katonák a gyermekekért
02:15
2019. február 19.
Bokik Lions adomány
02:38
2019. február 19.
Az ország egyetlen ütős versenye Miskolcon
02:06
2019. február 19.
Agancsgyűjtés
01:52
2019. február 19.