Ugrás a tartalomra

Az EU szigorítja a gyermekek szexuális bántalmazása elleni büntetőjogi szabályokat

MTI
Utoljára módosítva
2024. február 06. kedd 20:02
Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be kedden a gyermekek szexuális bántalmazására és szexuális kizsákmányolására vonatkozó büntetőjogi szabályok korszerűsítéséről.
Fotó: anyamagazin.hu

A brüsszeli közlemény szerint a szabályok tervezett módosításával bővülni fog a bűncselekmények fogalom meghatározása, szigorodnak a büntetések, valamint konkrétabb követelmények vonatkoznak majd a megelőzésre és az áldozatok megsegítésére.

A módosítások kiegészítik azt a 2022-ben előterjesztett rendeletjavaslatot, amelynek értelmében az internetes vállalatok kötelesek lesznek felderíteni, bejelenteni és eltávolítani a gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló, az általuk nyújtott szolgáltatások útján megjelenő anyagokat.

Az új szabályozás szerint bűncselekménynek minősül majd egyebek között a gyermekek szexuális bántalmazásának élő közvetítése, valamint a pedofiloknak szóló, interneten hozzáférhető kézikönyvek birtoklása és cseréje. Bűncselekménynek minősül továbbá, ha a gyermekek szexuális bántalmazását úgynevezett deepfake formájában vagy mesterséges intelligenciával létrehozott anyagokban jelenítik meg.

A javaslat szerint meghosszabbítják azt az időszakot, amelyen belül az áldozatok bejelenthetik az általuk elszenvedett szexuális bántalmazást, és keresetet indíthatnak az elkövetővel szemben. Az új szabályok pénzügyi kártérítéshez való jogot is biztosítanak az áldozatok számára a gyermekek szexuális bántalmazásából eredő, hosszú távú sérülések kezelésére.

A tagállamoknak több erőforrást kell fordítaniuk a figyelemfelkeltésre, különös figyelemmel az online kockázatokra, hogy - mint írták - az internet biztonságosabb és jobb hely legyen a gyermekek és a fiatalok számára. Az új követelmények értelmében erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük azoknak, akik olyan munkakörre pályáznak, amely a gyermekekkel való szoros kapcsolattartással jár.

A most bejelentett javaslatot megvitatja az Európai Parlament és a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsa. Elfogadását követően az új irányelv módosítja a jelenlegit, és 20 nappal a kihirdetését követően hatályba lép.

További hírek

Olvasnivaló