Ugrás a tartalomra

Az a fehér folt: Idén is feketebárány lett az állatkert első újszülöttje

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 21. szerda 15:47
Február 9-én látott napvilágot az a rackajuh bárány, ami az idei év első újszülöttje lett a Miskolci Állatkertben. A kicsi homlokát egy jellegzetes fehér folt tarkítja.
Bár a valódi kikelet még odébb van, a Miskolci Állatkert lakói tavaszi hangulatban várják a látogatókat. Juhász Ákos képgalériája

A juhoknál ilyenkor van az ellés időszaka. Április 23-án, Szent György napján, amikor elérkezik a kihajtás ideje, és a nyájat a legelőre terelik, akkor már a báránykák is megerősödnek annyira, hogy csatlakozzanak az idősebbekhez.

- Először egy kis kos született, majd február 15-én dupla öröm ért minket, egy másik anyaállatunk ikreknek adott életet – egy hímnek és egy nősténynek – mesélt a tavaszi szaporulatról Drapcsikné Farkas Zsuzsanna zoopedagógus. - Az ikerellés egyébként elég ritka a fajtánál. Az év szerencsésen indul a rackajuhok kifutóján, eddig öt kisbárányunk jött világra. Kettőt ezek közül a többiektől elkülönítve, az anyjukkal tartunk egyelőre.

A kifutón látható mindhárom kisbárány fekete, a legelőször született kos feje búbját azonban egy fehér folt tarkítja, erről könnyen felismerhető.

Sötét szőrű gida, de nem fekete bárány

Egyébként tavaly is egy fekete racka volt az állatkert első jövevénye. Ő most egyéves, de már nem Miskolcon tartják, azóta máshol lelt gondos gazdára. Valószínűleg a kis kosok sem maradnak majd a mostani helyükön, ezért nem kapnak nevet sem.

- Most még csak anyatejjel táplálkoznak, de nemsokára megismerkednek a szálas takarmánnyal. Amikor elérik a kort, hogy leválaszthatóak legyenek, valószínűleg új otthont keresünk nekik. Ez azért fontos, hogy frissítsük a vérvonalat – ezért is érkezett hozzánk nemrégiben egy fiatal racka kos a Budakeszi Vadasparkból. A fajta egyébként népszerű a tenyésztők között is, így vagy farmra, vagy egy másik állatkertbe kerülnek majd valószínűleg a kicsik a jövőben – vetítette elő a zoopedagógus.

Mint kiderült, a hortobágyi rackajuhok között a fekete bárány nem is olyan ritka: 

- Nálunk is megtalálható mindkét színváltozat, fekete és fehér is. A szülőktől öröklik többnyire a színüket, de a nagyszüleik génjei is visszaköszönhetnek. A tenyészkosunk fekete, a jerkék fehérek voltak. A budakesziből érkező új jövevény, aki a jövőben lesz a csorda vezérkosa, viszont fehér, így valószínűleg a későbbiekben ritkábbak lesznek a feketebárányok.

Lassabbak és szaporák

Drapcsikné Farkas Zsuzsanna szerint a mostani szaporulat is azt jelzi, hogy az állatok egészségesek és jól érzik magukat a helyükön, ezért hoznak világra utódokat. A kecskék között is pocakban van néhány gida, ők húsvétkor valószínűleg már az állatsimogatóban várják majd a látogatókat. Az állatkert emlősei közül egyébként a rackák és a kecskék kifejezetten szaporának mondhatóak, hiszen minden évben több utódot is a világra hoznak. Vannak azonban olyan fajok, amik sokkal visszafogottabbak ezen a téren.

- Bár a lisztmajmocskáknál szerencsénk van, hogy kétszer is születtek utódok, de náluk nem gyakori a vemhesség. A közép-ázsiai gímszarvasaink esetében is tavaly jött csak ez első újszülött. A perzsa leopárdok esetében is több évet kell általában várni a fialásra – mondta Drapcsikné Farkas Zsuzsanna.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!