Ugrás a tartalomra

Bányászok, kohászok, erdészek – mind Miskolcra gyűljetek!

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 25. kedd 15:46
Mintegy 20 év után ismét Miskolc ad otthont a bányászok, kohászok, erdészek országos szakmai, baráti találkozójának.

Tapolcán, a dunántúli bauxitbányászat fellegvárában rendezték meg még 2000-ben az első országos találkozót, melyet Tatabánya, Sopron, Miskolc, Eger, Székesfehérvár és Pécs követett. Tatabánya és Eger után most Miskolc is másodszor ad otthont a szakmai rendezvénynek, melyet 2022-ben Veres Pál polgármester jelentett be a tatabányai találkozó záró ünnepségén.

A találkozók szervezői a város és az egyetem mellett az 1866-ban alapított Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és az 1892-ben alapított Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) helyi tagsága.

– A XII. Bányász-Kohász-Erdész Találkozó nemcsak baráti, hanem szakmai programot is ajánl a résztvevőknek – tájékoztatta lapunkat a szervezők nevében Törő György, az OMBKE Bányászati Szakosztály elnöke.

Vasárnap délelőtt a Miskolci Egyetemen rendezik meg a fenntartható fejlődés jegyében meghirdetett konferenciát, ahol Miskolc város mellett a három szakma egy-egy képviselője is előadással mutatkozik be.

Péntek délutántól szombat estig a népkerti Generali Aréna ad otthont a miskolci, Miskolc környéki művészeti ágak bemutatkozásának. A szervezők lehetőséget kínálnak a Herman Ottó Múzeum, a miskolctapolcai fürdők és az Újmassai Őskohó meglátogatására.

Szombaton délután fél 4-kor kezdődik a Perecesi és Gyöngyösi Bányász Fúvószenekar koncertje a Városház téren, amit zászlós, zenés díszfelvonulás követ a sétálóutca – Villanyrendőr – Mindszenti templom – népkerti sportcsarnok útvonalon 16:30-tól.

– Szeretnénk méltó módon emlékezni közös szakmai múltunkra, a térségünkben egykor virágzó bányászati és kohászati tevékenységre, az életet, jó levegőt adó erdőkre, a nélkülözhetetlen faipari termékeket előállító kollégáinkra. Örülnénk, ha az ország különböző pontjairól érkező bányász-kohász-erdész barátaink jól éreznék magukat városunkban, akik közül sokan nosztalgiával térnek vissza Miskolcra egyetemünk volt hallgatóiként. Reméljük, hogy jó hírét viszik a fejlődő városunknak, és szívesen térnek vissza hozzánk családi, baráti körben – hangoztatta Törő György.

További hírek