Ugrás a tartalomra

Hódított a kukásautó

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. június 20. csütörtök 22:39
Országosan is egyedülálló, hulladékgazdálkodási élménynappal várta a MiReHu Nonprofit Kft. a miskolci és környékbeli általános iskolásokat csütörtökön a cég telephelyén, ahol a rendezvény részeként a társaság ügyvezetője bejelentette, hogy a MiReHu Európa elitjébe került az R-parkkal.
Osztie Tibor képgalériája

A negyedik alkalommal megrendezett Makukáció élménynapon interaktív, játékos formában tanították meg a gyerekeknek, hogyan lehetnek környezettudatosak és miként gazdálkodjanak hulladékkal a mindennapokban. 

Fotók: Osztie Tibor

A játékos esemény Múki táncával kezdődött. A varázslatos hód és mókus keveréke, azaz a hókus hamar felvidította a mintegy 250 résztvevőt, hogy lelkesen és vidáman vessék bele magukat a versengésbe. Összesen 10 csapat küzdött meg egymással különböző állomások feladatait teljesítve. Az Ökojátékok csapatánál 15 játékból álló feladatot teljesíthettek a diákok, a Műanyag Műhely (MÜMÜ) hajójában műanyagot hasznosíthattak újra, a Kezes-lábas játszóház standjánál kézműves játékokat próbálhattak ki, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. játékokkal szórakoztatva mutatta be a szelektív hulladékgyűjtés titkait, a Miskolci Egyetem Föld- és Környezettudományi Kar állomásánál pedig izgalmas eszközökkel várták őket.

A diákok kipróbálták a Mirehu Nonprofit Kft. legújabb szemléletformáló játékelemét, az R-parkot, hazai nevén a MakuLand-et is, ami a hozzácsatolt audio guide készülékkel és a szuperhős programmal egyedülálló a világon. A park elsősorban a csomagolási hulladékok életciklusát az alapanyag előállítástól a hasznosításig mutatja be. Lényege, hogy gondolkodásra késztessen és felkeltse a kíváncsiságot. Különlegessége, hogy egyszerre nyújtja a múzeumlátogatás élményét és a tanösvényes kirándulásét. Ezzel a játékelemmel, mint azt az eseményen bejelentették, a MiReHu bekerült a több mint 14 ezer akciót felvonultató Európai Hulladékcsökkentési Hét TOP 3 akciójába.

A nap slágere mégis a MakuTruck, a Mirehu Nonprofit Kft. mini elektromos kukásautója volt, amellyel nem csupán vezetési élményhez juthattak a résztvevők, hanem hasznos tudáshoz is, hiszen a feladat szerint a diákoknak el kellett dönteniük azt, hogy a kukában található hulladék alkalmas-e a szelektív gyűjtésre és az újrahasznosításra, vagy sem.

A gyerekeket kísérő és a lapunk által megkérdezett pedagógusok egyöntetű véleménye szerint a játékok sokat segítenek abban, hogy a fiatalok a későbbiekben is emlékezzenek arra, amit az élménynapon tanultak. 

Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta, hogy az élménynapok megszervezésével az a céljuk, hogy a mindennapok részévé váljon a fenntartható gondolkodás, melynek révén bolygónk jövője sokkal jobb lehet.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!