Ugrás a tartalomra

A magyar munkavállalókat hoznák helyzetbe a Jobbik-Konzervatívok

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. május 28. kedd 18:42
A párt szerint hazánkban jelenleg több mint százhúszezer külföldi vendégmunkás dolgozik, holott itthon is van még munkaerő-tartalék.

Fotók: Juhász Ákos

A vendégmunkások elszállásolása helyett a magyarok lakhatását támogatnák a Jobbik-Konzervatívok – jelentette ki Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, országgyűlési képviselője és Szarka Dénes, miskolci önkormányzati képviselő és frakcióvezető-helyettes egy keddi sajtótájékoztatón az Avas városközpontban.

Z. Kárpát Dániel kijelentette, pártja eltökélt célja, hogy eléje: a kormány kötelezze a multikat arra, hogy becsüljék meg a magyar munkaerőt és csak végső esetben gondolkozzanak külföldi vendégmunkás alkalmazásán. Ezt a célt szolgálja a magyar kvótáról szóló javaslatuk is, melynek lényege, hogy a hazánkban profitot generáló multik csak akkor kaphassanak állami támogatást, ha legalább kilencven százalékban magyar állampolgárokat alkalmaznak. Amennyiben ettől eltérnek, büntetőkamatot kellene fizetniük.

– Mi úgy látjuk a munkanélküliségi adatokból és az aktivitási ráta alapján, hogy hazánkban több mint háromszázezres munkaerő-tartalék áll rendelkezésre, akiket helyzetbe lehetne hozni ingyenes átképzésekkel és érdemi segítséggel, például lakhatási támogatással. Ennek ellenére már százhúszezer felé közelít a Magyarországon dolgozó vendégmunkások száma, és hozzánk eljutott hírek szerint toborzás esetén bizonyos cégek akkor is a külföldi munkaerőt részesítik előnyben, ha az adott térségben egyébként lenne elérhető magyar munkakereső, akiknek normális bért fizethetnének abból az összegből, amiből jelenleg a vendégmunkások lakhatását támogatják – részletezte a Jobbik-Konzervatívok alelnöke.

Szarka Dénes hozzátette, az utóbbi időben Miskolcon is szárnyra kaptak hírek, melyek szerint több helyi multi is távol keletieket, ázsiaiakat alkalmaz. „Közben úgy tudni, hogy itt, az Avason, a Szilvás utcán is munkásszálló épül, amiről semmit nem tudni. Az építkezés látható, de arról semmilyen hivatalos tájékoztatás nincs. Ezt egyébként a beruházó a vonatkozó jogszabályok alapján megteheti, nem szükséges ugyanis információt adni a magánterületen zajló építkezésről sem az önkormányzatnak, sem a helyi képviselőnek, sem a környéken élőknek” – mondta.

A politikus sürgette a helyi közösség tájékoztatását, mint mondta, a környéken még mindenki emlékszik arra, hogyan forgatták fel a fészekrakók az Avas városrész életét, mint mondta, mindent megfognak tenni azért, hogy ez ne ismétlődhessen meg.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!