Ugrás a tartalomra

Mérnek és kérnek - elkezdődött a sebességmérő Speedmarathon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 19. péntek 18:35
Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva péntek reggel hat órától Miskolc több helyszínén várja a rendőrség a megengedett sebességet átlépőket. Jöttek is szép számmal.
Mérnek és kérnek a Speedmarathonon. Fotó: Juhász Ákos

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a rendőrség ebben az évben is megtartja a már szokásos, Speedmarathon elnevezésű akcióját, amelyben április 19-e, péntek reggel hat órától, április 20-a, szombat hat óráig, azaz 24 órán át, a rendelkezésre álló valamennyi sebességmérő egységével az utakon lesz, ahol „mérnek és kérnek”, ahogy a népi mondás tartja. 

- A mai napon a Speedmarathon akciót hajtjuk végre, 24 órán keresztül, változó helyszíneken, folyamatosan mérjük a járművek sebességét. A miskolci kapitányság területén közel egy tucat helyszínen jelennek meg a kollégáim – kezdte az akció bemutatását Molnár Emil alezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, az Ifjúság utcai kitelepülésen.

Az alezredes szerint, a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan közlekednek a megengedettnél nagyobb sebességgel. Az ilyen járműveket ezen a napon megállítják és a vezetőknek kiszabják a bírságokat. Ennek összege jelenleg hatezerötszáz forinttól a több száz ezerig terjedhet. A szabálysértés fokától és súlyától függően. 

Ottjártunkkor az Ifjúság utcai ellenőrző pontnál bizony igen sűrűn hullottak a bírságok – alig egy óra alatt, több mint húsz renitenst szűrtek ki -, igaz, ezek inkább a skála alsó végéhez voltak közel. Ám így sem kellemes több ezres vagy tízezres bankótól ilyen módon megszabadulni, még úgy sem, hogy korszerű módon bankkártyával is le lehet róni a penitenciát.  

Molnár Emiltől azt is megtudtuk, hogy a helyszínek kiválasztásánál támaszkodtak a lakosság észrevételeire és javaslataira, illetve a saját tapasztalataikra. Idén több mint száz helyszínjavaslat érkezett be, ezekből az is kiderült, hogy a rendőrök és a miskolciak elképzelései sokszor esnek egybe. Többen jelöltek meg olyan útszakaszt, ahol a rendőrség máskor is mér, mintegy hivatalból, hiszen ezeken a helyeken a nagy forgalom, vagy a körülmények – iskola, óvoda közelsége, lakó-pihenő övezet, hosszú, egyenes szakaszok, stb. – miatt, avagy a gyakori szabálysértések okán eleve indokolt a mérés. 

Még több fotóért kattints!

- Ez nekünk egy plusz megerősítés, hogy tényleg a megfelelő helyeken mérünk. Úgy tűnik, ez egy soha véget nem érő küzdelem, nekünk tennünk kell a dolgunkat. Azért van remény, mert az elmúlt évek adatai alapján látható, hogy van hatása a sebességellenőrzésnek – emelte ki az alezredes. Hozzátette, minden közlekedőnek meg kell értenie, hogy a sebességtől függ egy baleset, egy ütközés súlyossága. Ütközéskor a járművek sebessége meghatározza az ütközési energiát, ami annál nagyobb, minél nagyobb a sebesség. Ez egyenesen arányos a baleset, a várható sérülések súlyosságával. Ezért kell betartani a sebességkorlátozásokat. A vezetők, az utasok, sőt, a gyalogosok védelmében.

Molnár Emil kollégája megmutatta működés közben is a „traffipaxot”. Elmondta, a mérőműszer videófelvételt készít a sebességhatárt átlépőktől, amint egy jármű megjelenik a képernyőn és a gép leolvassa a rendszámot – ami a másodperc tört része alatt meg is van - máris jelzi a sebességét. A felvétel öt pontján mér és a legmagasabb sebesség „nyer”, az alapján jöhet a büntetés. 
A gyorshajtókat a rendszer rögzíti, az adatokat továbbítják a központba. Az esetek többségében onnan jön a csekk, kivéve, amikor van helyszíni megállítás – mint most a Speedmarathon idején -, mert ilyenkor helyszíni bírságot szabnak ki. Ez az információ is bekerül a rendszerbe, hogy senki ne kapjon ugyanazért a szabálysértésért kétszer büntetést.

A Speedmarathon még szombat reggel hat óráig tart, nem árt résen lenni és betartani a sebességkorlátozásokat. Persze nem csak akkor, amikor tudjuk, hogy mérnek - valahol mindig mérnek -, hanem minden nap. Kis segítség, hogy ebben az akcióban, hol találkozhatunk a rend sebességet mérő őreivel, ebben a cikkünkben ITT.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!