Ugrás a tartalomra

MIÖR: párban őrzik a rendet

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. április 15. hétfő 13:53
Hétfőtől újabb két városrészben látnak el feladatot gyalogos járőrpárok.
Fotók: Osztie Tibor

Az már megszokott, hogy egy-egy környéknek saját postása van, akinek messziről biccentenek a lakók, hiszen jól ismerik. A gyalogos járőrszolgálatnak köszönhetően a rendészek is egyre több körzet életének lesznek állandó résztvevői.

- Először az Avason indítottuk ezt a szolgálatot, majd a Selyemréten, a Győri kapuban, Szirmán, Martinkertvárosban, Komlóstetőn és a Vasgyárban is találkozhattak a járőreinkkel a miskolciak – tudatta a hétfői bejáráson Szabó Ferenc, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója. Hétfőtől Bulgárföldön és Perecesen, valamint Hejőcsabán és Görömbölyön is rendszeressé válik a közterületfelügyelet.

- Minden városrész esetében egy adott páros lát el feladatot, akik csak a hozzájuk tartozó területeken járőröznek majd: hetente negyven órában, hétvégén is, és ha szükséges, ünnepnapokon. Napszakok tekintetében szintén változó a szolgálatteljesítés ideje, lesz, amikor délelőtt kezdenek a kollégák, máskor pedig délután – így ki tudjuk tapasztalni, melyik időszakban mutatkozik leginkább szükség a munkájukra, és ehhez alkalmazkodunk majd a jövőben. Mindez persze egy plusz szolgáltatás, aki jelenteni való eseményt észlel, továbbra is hívja az ingyenes zöld számunkat

06-80-46-00-46 | ingyenesen hívható zöld szám (0-24-óráig).

Szabó Ferenc elmondta, az olyan városrészekben, amelyekben már elindították a járőrözést, kedvezőek a lakossági visszajelzések.

- Mindegyik kollégánk a fiatalabb generáció tagjai, ezt a lendületet viszik magukkal a közterületekre is – ezt értékelik az emberek. A járőrök közterület felügyelői jogokkal vannak felruházva. A feladatuk kimondottan a közrend fenntartása és a rendezett lakókörnyezet biztosítása, de a jelenlétükkel a lakosság biztonságérzetét is erősítik, valamint tényleges tényleges szerepük lesz a bűnmegelőzés terén is.

Az igazgató szerint a kertvárosi övezetekben a lakók általában jobban ismerik egymást, min a lakótelepeken, hamarabb fel is hívják a szomszédjuk figyelmét egy-egy portáról kilógó ágra vagy a túlnőtt fűre a kerítés előtt. Éppen ezért jellemzően többször kérik a rendészek segítségét is, szólnak, ha valahol gond adódik.

- Az állandó jelenlétnek az is célja, hogy a járőrök tisztában legyenek a környék helyzetével, a jellemző problémákkal – fejtette ki Szabó Ferenc, hozzátéve, a MIŐR célja, hogy szeptemberre az egész várost belterületét lefedje a szolgálat: nagyjából 12 körzetben gondolkodnak. Jövő hónapban újabb közterület felügyelői képzés: nyár végére kapnak megfelelő képesítést azok, akik erre jelentkeznek.

A perecesi bejáráson részt vett Bazin Levente, a körzet önkormányzati képviselője is.

- A rendészet folyamatos jelenléte egyfelől az emberek szubjektív biztonságérzetét javítja, másfelől a járőrpárosok azáltal, hogy csak egy adott körzetben teljesítenek szolgálatot, sokkal jobban átlátják a lakosok problémáit is – hangsúlyozta a képviselő. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!