Ugrás a tartalomra

Mutatjuk, meddig tarthat a fűtési szezon

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 19. péntek 11:13
A fűtési idény alatt a MIHŐ időjárástól függően - távfelügyeleti rendszerén keresztül - indítja el, illetve állítja le a szolgáltatást.

Jogszabály szerint a fűtési időszak minden év szeptember 15. napjától a következő év május 15. napjáig tart. Ez azt jelenti, hogy ezen időszakban szükség esetén a MIHŐ Kft. biztosítja több mint 32.500 lakossági és 200 egyéb felhasználója számára a fűtésszolgáltatást.

A távhőrendszer automatikus szabályozásának köszönhetően a betáplált hőmennyiség minden esetben a külső hőmérséklethez igazodik. Ha napközben felmelegszik az idő és nem indokolt a fűtés, a berendezések automatikusan leállnak, a radiátorok ekkor nem fűtenek. Éjszaka viszont, amikor a külső hőmérséklet lecsökken, a radiátorok ismét felmelegszenek. Ezzel a korszerű, okos és környezetkímélő üzemvitellel csökkenthető a felesleges energiafogyasztás – emlékeztetett lapunk megkeresésére a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.

Mint megtudtuk: ezek a beállítások azonban egységesen érintik a hőközpont által ellátott összes társasházat, ezért fordulhat elő, hogy az egyik lakásban melegebb van, mint a másikban, a hőmérsékletkülönbséget a lakás épülettömbön belüli elhelyezkedése okozza. A lakások egyedi hőfelhasználását szabályozni kizárólag azokban az épületekben lehetséges, ahol már megvalósult a fűtéskorszerűsítés, ezeken a helyeken a lakók egyéni igénye szerint állítható a távfűtés, vagy akár el is zárható.

Érdeklődésünkre elmondták: a 2023-2024 fűtési idényt összességében enyhe időjárás jellemezte, emiatt csak október 8-án indult el a fűtésszolgáltatás Miskolcon. A fűtési napokra vetített külső átlaghőmérséklet március hónapig vizsgálva 6,3°C, ami közel azonos a korábbi fűtési idény ugyanezen időszakával. Az enyhe időjárásnak és az energiatakarékosságnak köszönhetően a fűtési célú hőfelhasználás pedig közel 6.500 GJ-val csökkent az előző fűtési idény ugyanezen időszakához képest.

- A fűtési idény alatt jelentős, nagy területet érintő üzemzavarunk nem volt, 2023-2024. év során az eddigiekhez képest kevesebb meghibásodás fordult elő a várost behálózó távhő vezetékhálózaton. Rendszerünk azonban már elmúlt 50 éves, ezért az üzembiztos működéshez elengedhetetlen a folyamatos korszerűsítés, melyet a rendelkezésre álló pénzeszközeinkhez mérten priorizáltan folyamatosan végzünk. Idén például az 1969-ben létesült Futó utcai hőkörzetet kiszolgáló vezetékhálózat teljes rekonstrukcióját tervezzük, melynek során az elöregedett 440 nyomvonal folyóméter hosszúságú távhővezetéket előszigetelt, műanyag haszoncsöves vezetékre cseréljük szakaszoló szerelvények beépítésével. Továbbá folytatjuk a 2023. évben megkezdett avasi körvezeték kiépítését a Miskolctapolcai gerincvezeték és Avas II. ütem nyugat között 270 nyomvonal folyóméter hosszban, melynek eredményeként új, korszerű és energiatakarékosabb, előreszigetelt acél csővezeték kerül beépítésre az Avasi lakótelep üzembiztonságának növelése érdekében – ismertette a cég koordinációs és kommunikációs főmunkatársa.

Bernáthné Barczi Judit elmondta továbbá: a fűtési idény végét követően idén nyáron is elvégzik azoknak a berendezéseknek a tervszerű megelőző karbantartását, amelyeknek a téli folyamatos üzeme szükséges. Idén például a Tatár utcai Fűtőműben gépész és villamos rendszeri karbantartásokat, valamint több helyszínen távvezetéki munkákat szakaszoló és elzáró szerelvények cseréjét hajtják végre.

Hozzátette: ezenkívül az avasi hőkörzetben a nemrég elkészült Ifjúság u. 22. sz. alatti új pótvíztároló rendszer teljeskörű üzemi próbája, valamint az avasi körösítő vezeték II. ütem csatlakozási pontjának kiépítése is a nyári karbantartási időszakban fog megvalósulni.

A tervezett karbantartási és beruházási munkák miatt szünetelni fog a melegvíz-szolgáltatás az avasi és belvárosi városrészekben június 25. (kedd) 0:00 órától előreláthatólag 2024. június 28. (péntek) 24:00 óráig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!