Nem csak sütni jó, de sütni tanulni is
A borsodi pékként is ismert roma fiatalember, aki életre hívta a nehézsorsú fiataloknak utat mutató Sütni Jó! Alapítványt, most a miskolci ÉASzC Debreczeni Márton Szakképző Iskola képzését népszerűsíti.
- Egykor én is itt végeztem pékként. Tanulmányaim során részt vehettem a szakma kiváló tanulója versenyen Nagykőrösön, aminek eredményeképpen mentesültem a szakmai vizsga alól, ugyanis országos negyedik helyezést értem el.
Alexet az iskolához és a tanárokhoz egyaránt jó emlékek fűzik.
- Itt lettem jó szakember. Később visszatértem, és segítettem összetoborozni egy osztályt, akik pékeknek és cukrászoknak tanulnak. Most is vállaltam ezt a feladatot, mert azt szeretném, ha minél több osztály indulna az iskolában, és minél több ember megismerné az itt tanulható szakmákat. Nem lehet mindenki diplomás, de mindenki lehet jó szakmunkás – én ezt vallom - szögezi le Galamb Alex.
Az intézmény egyébként nem csak élelmiszeripari szakmákat oktat, mint például pék-cukrász vagy a hentes, hanem mezőgazdasági képzést is indítanak: kertészek, dísznövénykertészek, parképítők és virágkötők kerülnek ki az iskolapadból. A toborzás folyamatos, továbbra is várják a jelentkezéseket.
- Még vannak helyek, minden szakmára várunk tanulókat, kicsiket és nagyokat egyaránt. Az összes képzés ingyenes, a felnőttek munka mellet is tanulhatnak. A képzés nem csak azoknak szól, akik szakmát váltanának, hanem azoknak is, akiket érdekel a sütés, cukrászat, kertészkedés, virágkötés – hangoztatja a borsodi pék.