Ugrás a tartalomra

Ők utazhatnak 430 forintos bérlettel

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 25. hétfő 09:21
Április 1-jétől a miskolci helyi járatokon több mint kilencvenszázalékos kedvezménnyel utazhatnak a 14 év alatti tanulók.

Az MVK Zrt. helyi járatain a 14 év alatti, miskolci oktatási intézményben tanulók kedvezményes utazásáról – Veres Pál polgármester javaslatára - március elején döntött Miskolc város közgyűlése a gyermekes családok terheinek csökkentése érdekében.

Április elsejétől egy vonaljegy árának megfelelő összegért, 430 forintért válthatnak havi tanuló kombinált bérletet a 14 év alatti gyermekek annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyikben a 14. életévüket betöltik.

Fotó: Osztie Tibor

A kedvezményre jogosultak köre

Azok a 14 év alatti tanulók vehetik igénybe a kedvezményt, akik miskolci oktatási intézményben tanulnak. A 14 év alatti tanulók 430 forintos havi bérlettel történő utazására az MVK Zrt. helyi járatain van lehetőség Miskolc közigazgatási határán belül. A tanulók annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31.) vehetik meg a 14 év alattiak havi kombinált bérletét, amelyben a 14. életévüket betöltik.

Például:

- az a fiatal, aki 2009. december 31-én született, ezért 14. életévét 2023. december 31-én töltötte be, utoljára a 2023. szeptember 1-jén kezdődött tanév végéig, 2024. augusztus 31-ig veheti igénybe a kedvezményt;

- aki például 2024. július 15-én ünnepli majd a 14. születésnapját, szintén csak 2024. augusztus 31-ig veheti igénybe a kedvezményt, tehát a 2024. szeptember 1-jén kezdődő tanévben már nem, de akinek 14. szülinapja ugyanezen év szeptember 2-ára esik, ő 2025. augusztus 31-ig élhet a kedvezményes utazás lehetőségével.
 
A kedvezményes miskolci bérlet értékesítése, a bérletváltó kártya hitelesítése április 1-től indul

A 14 év alattiak havi kombinált bérletének értékesítése 2024. április 1-jén kezdődik, kizárólag az MVK Zrt. jegy- és bérletpénztáraiban, illetve ügyfélszolgálati irodájában, sem automatán, sem mobilapplikációban nem vásárolható meg ez a bérlettípus.

A bérlet megvásárlásához az első alkalommal mindenképpen szükséges a gyermek diákigazolványa, ezt követően azonban ún. bérletváltó kártya is elegendő ehhez. Annak érdekében, hogy a gyermek diákigazolványát ne kelljen minden vásárlásnál felmutatni, az MVK Zrt. bérletváltó kártyát vezet be, aminek a használata önkéntes, tehát nem kötelező. A bérletváltó kártyát a szülő, vagy a tanuló tölti ki a diákigazolványon szereplő adatokkal egyezően, ezután a gyermek diákigazolványával összehasonlítva - adategyezőség esetén - a pénztáros hitelesíti azt, és a későbbi vásárlásnál elegendő ezt a kártyát felmutatni. Bérletváltó kártya nélkül minden egyes vásárláskor szükséges a gyermek diákigazolványának a bemutatása.

A bérletváltó kártya április 1-től hitelesíthető a jegy-és bérletpénztárakban, illetve az ügyfélszolgálati irodában. A bérletváltó kártya az MVK Zrt. honlapjáról letölthető, vagy április 1-től a jegy- és bérletpénztárakban, valamint az Ügyfélszolgálati irodában papíralapon kérhető.

A bérletváltó kártya kedvezményes utazásra nem jogosít, kizárólag a kedvezményes utazásra jogosult tanuló diákigazolványán szereplő adatok igazolására használható a bérlet megvásárlása során.
A 14 év alattiak havi kombinált bérletére a jegy- és bérletpénztáros vezeti fel a gyermek oktatási azonosítójának számát (az oktatási azonosító száma diákigazolvány csere esetén sem változik).

A 14 év alattiak havi kombinált bérletének vásárlásakor más kedvezmény nem vehető igénybe.

Fotó: Juhász Ákos

A járművezetőnek, jegyellenőrnek a diákigazolványt és a bérletet kell felmutatni

A 14 év alattiak havi kombinált bérlete kizárólag diákigazolvánnyal (vagy ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő érvényes oktatási igazolással és személyazonosításra alkalmas okmány együttes felmutatásával) jogosít utazásra. Amennyiben a tanuló nem tudja jegyellenőrzés során a kedvezményes bérletét és/vagy a hozzá tartozó diákigazolványt megmutatni, akkor élhet az utólagos bemutatás lehetőségével. Az eljárási díj az utazási jogosultságot igazoló dokumentum bemutatásával ugyanúgy 1000 forint, mint az egyéb bérletbemutatások esetében.

(mvkzrt.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!