Ugrás a tartalomra

Rejtett értékünk a zöld hulladék

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. április 22. hétfő 08:36
Az avar és kerti hulladékok égetése Miskolcon tiltott tevékenység. A kerti „zöld javakat” inkább hasznosítsuk, ne a levegőnket szennyezzük elégetésükkel!

A tavasz a kertrendezés időszaka, ami óhatatlanul is több kerti hulladék termelődésével jár. Rossz szokás, hogy ezt sokan illegálisan elégetik, pedig ezekből a „zöld hulladékokból” értékes humusz is készíthető. 

- Miskolc város közigazgatási határain belül 2020 szeptemberétől tilos égetni a kerti és zöld hulladékot. A Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) munkatársai ezt rendszeresen ellenőrzik. Ha valaki hulladékégetést észlel, bejelentést a MIÖR ingyenesen hívható zöld számán, a +36-80-46-00-46 – on lehet tenni. Ilyenkor, mint hatóság, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatala jár el. Akár 100 ezer forint bírságot is kiszabhatnak – hangsúlyozta Nagy Dezső, Miskolc polgármesteri hivatalának klímavédelmi csoportvezetője.

Az égetés jelentős légszennyezéssel jár és a keletkező füst a benne lévő légszennyező anyagokkal egészségkárosodást okozhat. A pernye és a kiülepedett szennyezőanyagok belepik a haszonnövényeket, így rontják fogyaszthatóságukat. A füst beteríti a szomszédságot is. Erős szélben a lángok átterjedhetnek a szomszédos növényzetre, ingatlanra és komoly tüzet okozhatnak. A talaj felső rétegében élő mikroszervezetek a tűzben elpusztulnak és a talaj megújuló képessége romlik. A gyepavar égetése miatt élőlények tömegei enyésznek el – tudtuk meg a HungAIRy projekt sajtóközleményéből. 


- Negyedik éve igyekszünk formálni a lakosság szemléletét a HungAIRy projekt keretében, média megjelenések és szórólapozás útján a MIÖR mezőőreinek bevonásával. A projekt körében végzett felméréseink igazolják, hogy csökkenő számban fordulnak elő égetéssel kapcsolatos kihágások a városban. Legtöbbször a szomszédok figyelmeztetik egymást. Így mindössze évi 15-20 esetben szükséges bírságot kiszabni. A kertvárosi részeken és a külvárosi zárt kertekben jelent ez nagyobb problémát - osztotta meg Nagy Dezső. 

Komposztálás világnapja / Fotó: Mocsári László

Elmondta, hogy Miskolcon házhoz menő zöld hulladék gyűjtés folyik. Alternatívaként pedig a mulcsolást, illetve a komposztálást ajánlotta az értékes mezőgazdasági hulladék felhasználására. Tájékoztatott, hogy az önkormányzat évek óta ingyen oszt tavasszal és ősszel komposztkereteket a helyi lakosoknak. Ezeket folyamatosan lehet igényelni, a HungAIRy projekt keretében, már több mint 1700 darabot osztottak ki az elmúlt években. A sikeres komposztálás érdekében előadásokat is tartanak. Emellett a miskolci polgármesteri hivatalban működő Ökomenedzser Irodánál is lehet tanácsot kérni e-mailben a hungairy@miskolc.hu címen, vagy telefonon, a +36-46-512-700-as számon.  

A komposztálás előnyei, hogy a keletkezett szerves anyagot nem kell elszállítani, így csökkenthető a lerakóba kerülő hulladék mennyisége és a szállításból eredő levegőszennyezés. A kész komposzttal javítható a kert talaja. A komposztot használva egészségesebb növények termeszthetők. Ráadásul nem kell pénzt költeni a különféle talajjavító szerekre, műtrágyákra – olvasható a HungAIRy projekt közleményében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!