Ugrás a tartalomra

Sárkánytánc a Zenepalota falai között: a kínai Holdújévet ünnepelték

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. február 26. hétfő 14:09
A miskolci Konfuciusz Intézet Lámpás Fesztiválját hatalmas érdeklődés övezte.
Fotók: Juhász Ákos

Február 10-én megkezdődött a kínai új év, a Sárkány éve. Az állatövekhez a kínai kultúrában az öt alapelemet is hozzárendelik, így 2024 a Fa Sárkány éve lesz. A Fa elem a stabilitást és a hűséget képviseli. A 12 állatövi jegy közül a Sárkány az egyetlen mitikus lény. A kínai kultúrában a Sárkány kiemelkedő helyet foglal el, a legerősebb és legszerencsésebb jegy. A hatalmat, a nemességet, a becsületet és a sikert szimbolizálja. A kínai sárkányok erős és jóindulatú lények, amelyek a vízzel kapcsolatos jelenségek felett rendelkeznek, például a szárazság idején esőt hoznak, hatalmuk van a tájfunok, a tengerek, a folyók és az árvizek felett.

A legnagyobb kínai ünnep, a Holdújév ünnepségsorozatának záró akkordja volt a február 25-én, vasárnap délután megrendezett Lámpás Fesztivál Miskolcon, a Zenepalotában. A Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének eseményére nagyon sokan voltak kíváncsiak. Az egész családnak érdekes programokat kínáltak a szervezők, miközben a kínai kultúrával ismerkedhettek a látogatók. A fesztivál első felében kézműves foglalkozásokkal: egyebek mellett origamival, kalligráfiával készültek. De volt teakóstoló és közben tai chi bemutatót is nézhetett a közönség. Aki kedvet érzett hozzá, az autentikus kínai viseletbe öltözhetett.

Juhász Ákos képgalériája

A rendezvény egyik leglátványosabb része a sárkánytánc volt egy 18 méteres sárkánnyal. A sárkánytánc eredete a Han-dinasztia idejére (Kr. e. 206-220) tehető. Akkoriban az ősök tiszteletére és az esőért való imádkozásra használták, de fokozatosan szórakoztató tevékenységgé alakult. Napjainkban a sárkánytáncot ünnepi alkalmakkor adják elő, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, szerencsét hozzanak, és üdvözöljék a virágzó időket.

Az esemény második része a zenepalota emeleti hangversenytermében folytatódott. A közönség hangszeres muzsikát, énekes és táncos produkciókat tekinthetett meg. Mindemellett játékok és értékes nyeremények is várták az érdeklődőket a Lámpás Fesztiválon. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!