Ugrás a tartalomra

Szeretem, megvédem – tartalékosokat vár a honvédség

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. július 10. szerda 18:25
Egy ország hadserege nem csak hivatásos katonákból áll, nagyon fontos szerepet töltenek be a területvédelmi tartalékosok is, akik munka vagy tanulás mellett vállalják a kiképzést és az állandó rendelkezésre állást a haza védelmében.
Szeretem, megvédem! - területvédelmi tartalékosokat toboroz a honvédség. Fotó: Mocsári László

Sajtóreggeli keretében ismertette szerdán a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) 4. Hadkiegészítő és Toborzó Irodájában a „Szeretem, megvédem!” elnevezésű, területi tartalékosokat célzó programot Orosz Antal alezredes a Magyar Honvédség (MH) Vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka. Az alezredes elmondta, a júliusi legújabb toborzókampányuk célja, hogy feltöltsék a területvédelmi tartalékos állományt, hiszen a honvédség nem csak a hivatásos katonákból áll.

Rámutatott, az MH több komponensből áll, ennek egyik jelentős részét képezik a területvédelmi tartalékosok. A feladatuk az, hogy biztosítsák a honvédség országos lefedettségét, mintegy kapillárisszerűen átszőve a társadalmat, a saját környezetükben felelve az otthonuk biztonságáért. 

- A jelenlegi toborzás keretében elsősorban 18 és 55 év közöttiek jelentkezését várjuk, kiemelt célcsoportjaink a vadászok, a különböző sportegyesületek tagjai, a roma honfitársaink és mindenekelőtt az egyetemisták. Természetesen rajtuk kívül is nyitottak vagyunk a magyar társadalom minden tagja felé, bárki jelentkezhet a tartalékosi programba – tájékoztatott a parancsnok. 

Kiemelte, nincsenek teljesíthetetlen feltétlek a belépőkkel szemben, aki betöltötte a 18. életévét, az akár már a nyolc év általános iskola elvégzésével is csatlakozhat a csapathoz. Mindenki a képzettségének és képességének megfelelő beosztásba kerül. Van egy alap orvosi alkalmassági vizsgálat, azonban fizikai felmérés nincs, ugyanis, ha sikeres a jelentkezés, a szükséges alapkiképzést már a honvédség biztosítja, mindenkit felhoznak a megfelelő fizikai szintre. 

Maga a kiképzés is nagyon rugalmas – osztotta meg az információt az alezredes. Alapvetően kétféle lehetőség van, az egyik egy egységes, ötvennapos kiképzési program, illetve vannak külön elvégezhető, rendszerint kétnapos modulok, amelyekből összesen minimum huszonöt napot kell abszolválni. 

- A Magyar Honvédség jelentősen megemelte a kapható juttatásokat a területvédelmi tartalékosok számára is, a szerződéskötési díj 150 ezer forint, az éves rendelkezésre állási díj 600 ezer forint, amelyet havi bontásban is kérhetnek a tartalékosok. Ezek bruttó összegek. Ezen kívül mindenkinek napidíj is jár azokon a napokon, amikor behívjuk őket valamilyen katonai feladat elvégzésére. Ennek mértéke függ a beosztástól és a rendfokozattól – ismertette az aktuális számokat Orosz Antal, hangsúlyozva, hogy ezek kiegészítő jövedelmek, hiszen a tartalékosok – néhány kivételtől eltekintve -, valamilyen főállás mellett teljesítenek szolgálatot. 

Papp Krisztina a 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóalj tartalékos főhadnagya a saját motivációjáról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy miért döntött civilként úgy, hogy belép a területvédelmi tartalékosok közé. 

- Ez a történet sok évre nyúlik vissza, mindig is nagyon vonzott a honvédség, de az életem úgy alakult, hogy sokáig nem tudtam megvalósítani. Ahogy az életkörülményeim változtak, eljött az idő. Egy pillanat döntése volt az elhatározásom, hogy én fel akarok szerelni a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos állományába. Ezzel nagyon sok mindent kaptam, anyaként is például, hogy a gyermekemnek olyan értékrendet tudok mutatni, ami a mai világban sajnos már ritka, de szükséges ahhoz, hogy egy talpraesett és erős gyermeket tudjak nevelni belőle. Magánemberként is sokat kapok, egy olyan motivációt ad nekem a mindennapokban, hogy képes és alkalmas legyek a feladataim végrehajtására – emlékezett vissza a tartalékos főhadnagy.

Hozzátette, a civil foglalkozásában, az idősgondozásban is kamatoztatni tudja azt, amit tanul, tapasztal a honvédség keretein belül. Nagyon sok mindent át tud vinni azokból az ismeretekből, amiket területi tartalékosként szerez. 

A Magyar Honvédség „Szeretem, megvédem!” toborzókampánya tehát egész júliusban tart, de természetesen a jelentkezésre egész évben lehetőség van. Várják azoknak a jelentkezését, akikben felébredt a hazaszeretet – ahogy a mottóban is áll -, és készen állnak azt megvédeni. 

- Össztársadalmi érdek, hogy legyenek olyan képességeink és elkötelezett katonáink, akik meg tudják védeni az országunkat. A területvédelmi tartalékos alegységeknek ez a fő feladatuk, velük lehet biztosítani a nemzeti ellenállóképesség kiépítését – tette hozzá Orosz Antal alezredes.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!