Ugrás a tartalomra

Úton van a miskolci segítség Törökországba

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. február 07. kedd 13:37
Kedden már a repülőtérről jelentkezett be Lehoczki László.

"Üdvözlök mindenkit. Elindultunk Törökországba a földrengésre" - írja a Facebookra feltöltött képei mellé Lehoczki László.

Lapunk az elsők között írta meg, hogy csak a zöld jelzésre várnak, és indulnak Törökországba, hogy segítsenek a hétfői földrengés-sorozat után a túlélők keresésében.

Nos, ezt a jelzést olyannyira megkapták, hogy kedd délelőtt már a repülőtérről küldött fotókat a Spider Mentőcsoport alapítója, vezetője.

- El sem képzelhető, hogy egy földrengésre ne menjek ki és ne segítsek - szögezte le.

A török nagykövetség részéről keresték meg őket, és kérték a tapasztalt csapat segítségét.

- Természetesen megyünk - írta, hozzátéve: igyekszik majd rendszeresen tájékoztatni mindenkit a kinti helyzetről.

Mostanra egyébként 3400 fölé emelkedett a hétfői földrengések halálos áldozatainak száma Törökországban - jelentette be kedd délelőtt Fuat Oktay török alelnök, így a Szíriában meghalt legkevesebb 1602 emberrel együtt a földmozgás már egészen biztosan több mint 5000 életet oltott ki.

Oktay is megerősítette, hogy a hideg és a téli időjárás megnehezíti a segítség célba juttatását és a mentést. Közölte, hogy a három legsúlyosabban érintett tartományba, Hatayba, Kahramanmarasba és Adiyamanba csak a mentéshez kapcsolódó járművek léphetnek be, és csak a mentési tevékenységet végző járművek hagyhatják el őket.

Törökországban a sebesültek száma 20 426-ra nőtt - közölte a török katasztrófavédelem (AFAD) kedden. Az AFAD arról is beszámolt, hogy legkevesebb 5775 épület omlott össze a katasztrófában, miközben összesen 11 302 romba dőlt épületről érkezett hozzájuk bejelentés, de a fennmaradó közel 6000 épület állapotát egyelőre nem tudták felmérni.

Ismertették, hogy a földrengésekben érintett területek nagysága mintegy 110 ezer négyzetkilométer, amely nagyjából Törökország területének egyhetede.

A mentési munkákban nagyjából 24,5 ezer hivatásos vesz részt.

Gaziantep városában egy lakóházból a mentés 28. órájában után hoztak a felszínre egy édesanyát és hároméves gyermekét. Hatay tartományban a 29. órában szintén egy édesanyát és hat hónapos kisbabáját sikerült kimenteni, valamint egy másik helyszínen egy két hónapos kisbabát is ki tudtak húzni a romok alól.

Mindeközben Isztambulban ezrek lepték el a repülőteret, hogy önkéntesként menjenek a térségbe segíteni. A török légitársaság folyamatosan szállítja őket a földrengés sújtotta régióba.

Az AFAD adatai szerint hétfőn az első, 7,7-es erősségű földrengés helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében következett be. A hajnalitól függetlenül a déli órákban egy újabb, 7,6-os magnitudójú földmozgásról is jelentést adott az AFAD Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetéből. Eddig 285 utórengést regisztráltak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett aföldrengések sújtotta 10 dél- és délkelet-törökországi tartományban.

Erdogan egyúttal katasztrófaövezetté is nyilvánította az érintett térséget.

"A legnagyobb vígaszunk, hogy több mint 8 ezer állampolgárunkat egészségben mentettük ki a romok alól" - fogalmazott.

Rámutatott arra is, hogy a szakértők szerint a mostani földrengés példátlan a világon. 

- Nemcsak a Török Köztársaság történetének, hanem a világ egy legnagyobb sorscsapásával állunk szemben - húzta alá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!