Ugrás a tartalomra

Áldozatsegítő szakembereket képeznek a Miskolci Egyetemen

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 20. péntek 14:05
Áldozatsegítő szakembereket képez már ettől a tanévtől a Miskolci Egyetem együttműködésben az Igazságügyi Minisztériummal, a jövőbeni képzésekről is szóló megállapodást pénteken írták alá.
Juhász Ákos képgalériája

Áldozatsegítő szakemberek képzésével bővíti 2021 óta meglévő együttműködését a Miskolci Egyetem és az Igazságügyi Minisztérium – jelentették be a felek sajtótájékoztatón. Mint megtudtuk, a szakokleveles áldozatsegítő szakemberek képzése már ebben a szemeszterben elindult 15 hallgatóval, a szakjogászképzés pedig legkorábban a következő félévben, tehát januártól kezdődhet. Mindkét esetben két féléves képzésről van szó.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora az aláírást megelőzően hangsúlyozta, az intézmény igyekszik olyan feladatokat is elvégezni, amelyekkel valamiféle szolgálatot lát el, és ezt erősítik az Állam- és Jogtudományi Kar képzései és elmúlt évekbeli kutatásai is. Megtisztelőnek nevezte egyúttal, hogy „országos felelősségvállalást” végezhetnek. A minisztériummal való együttműködésben pedig – hangoztatta a rektor – igyekeztek olyan munkát végezni, amivel szolgálni tudják a tárca tevékenységét.

– Bízunk abban, hogy az együttműködés bővítésével a jogi kar nem csak megerősödik, de bizonyítja is, hogy joggal van helye a hazai jogi oktatás és kutatás területén – húzta alá Horváth Zita.

„Hiánypótlónak” nevezte a képzések elindítását Király Nóra. Az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő központok kommunikációjáért felelős miniszteri megbízottja elmondta, két fontos célt fogalmaztak meg az áldozatsegítésben.

– Az egyik, hogy a rendszer országos lefedettségű legyen, minden vármegyében legyen áldozatsegítő központ. A másik: minél magasabb színvonalra emelkedjen a magyarországi áldozatsegítés ügye – mondta, hozzátéve: reményeik szerint a miskolci továbbképzést továbbiak fogják követni akár az ország más egyetemein is.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: az áldozatsegítés egy olyan hivatás, amelyben a dolgozók mindennap új áldozatokkal találkoznak, akiknek segítségre van szükségük. Véleménye szerint ehhez a munkához különleges emberekre van szükség, és az áldozatsegítő központokban dolgozó emberek kemény munkája és elhivatott tevékenysége nélkül nem lehetne ezt a segítő feladatot elvégezni.

Kiemelte annak fontosságát, hogy az áldozatsegítő munka színvonalát még magasabb szintre lehessen emelni, és azok, akik a területen belül dolgoznak, szakmailag is magasabb minőségben tudják végezni munkájukat.

Elmondta, az egyetem és a minisztérium közötti együttműködés bővítésével induló, áldozatsegítő szakembereket képző két féléves oktatás mellett a jövőben szeretnének egy szakjogász képzést is beépíteni ezen a területen. Ez a jogászoknak ad majd segítséget abban, mit kell tenniük, ha áldozatokat képviselnek.

Megtudhattuk azt is, hogy az elmúlt évben több mint harmincezer ember kapott segítséget az áldozatsegítő központokban, ahol az áldozatok többek között pszichológiai és jogi támogatásban is részesülhetnek, de a kormányhivataloktól akár gyors pénzügyi segítséget is kaphatnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!