Ugrás a tartalomra

Állatok világnapja - szeretetre és tudatosságra nevelik a gyerekeket

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 04. szerda 20:07
Október 4-e az állatok világnapja – ebből az alkalomból ismét nyílt napot tartott a Miskolci Állatkórház. A szakemberek megmutatták a vendégségbe érkező gyerekeknek, hogyan zajlik egy állatorvosi vizsgálat, hogy néznek ki a röntgenfelvételek, és beszélgettek velük a felelős állattartásról is. A program lényege elsősorban éppen az, hogy megtanítsák a fiataloknak: egy állat gondozása nemcsak a simogatásról és játékról szól.

Akác érkezését kitörő örömmel fogadták a gyerekek a rendelőben. A héthónapos labrador a vizsgálóasztalon sem húzta be fülét-farkát. Vidáman nyalogatta végig a gyerekek kezét. Még azt is hagyta, hogy a kis doktorok egytől egyik meghallgassák a szívverését.

A következő vendég egy még fiatalabb állatkölyök volt: a szürke kiscica még csak egyhónapos, a mamája viszont már nincs vele, ezért az állatkórház dolgozói etetik őt. Az egyelőre név nélküli kismacskát egyáltalán nem zavarta evés közben a nagy közönség. A gyerekek egészen közelről nézték őt.

Az Avalon Nemzetközi Iskolából 10 másodikos érkezett. Oláh Tünde intézményvezető a Miskolc Televíziónak elmondta, évek óta kapnak meghívást, minden évben a másodikosokat szokták elhozni.

- Ők egy nagyon nyitott, érdeklődő korosztály, akik nagyon szeretik az állatokat. Egyébként az intézményünkben is ünnepeljük az állatok világnapját, mert fontosnak tartjuk, hogy tiszteletet mutassanak az állatok iránt. És igyekszünk róluk minél többet meg is tanítani - tette hozzá.

A Miskolci Állatkórház munkatársai a világnaphoz kapcsolódva már több mint tíz éve igyekeznek felhívni a fiatal generációk figyelmét arra, hogy mivel jár egy háziállat gondozása. Puskás Gábor praxisvezető állatorvos kiemelte, a gyerekeknek is látniuk kell azt, hogyan történik egy állatorvosi vizsgálat, hogyan viselkedik a kisállat egy idegen környezetben. Egy ilyen látogatás alkalmával megtapasztalhatják, milyen egy kisállatot tartani, hogy annak sajnos vannak árnyoldalai is, hiszen megbetegedhetnek a kutyák, cicák is. Ilyenkor sem szabad azonban pánikba esni, tudatosnak kell maradni, és cselekedni kell - vélekedett a szakember.

A jeles napot világszerte 1931 óta ünneplik az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulóján.

További hírek

Olvasnivaló