Ugrás a tartalomra

Az MVM Csoport és a Miskolci Egyetem Science Parkot hoz létre

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. június 17. hétfő 15:09
Hosszú távú munkát Magyarországon, de akár nemzetközi karriert is tudnak kínálni a műszaki értelmiségi fiataloknak.
Fotók: Osztie Tibor

Az MVM Csoport Magyarország második, Közép-Európa negyedik legnagyobb vállalatcsoportja. A magyar energiaszektor meghatározó cége, egyben a legnagyobb hazai energetikai tudásközpont stratégiai megállapodást kötött hétfőn a Miskolci Egyetemmel. Az értékteremtésre alapozott együttműködés a tudományos területeket érintő partnerség mellett hangsúlyt fektet a duális oktatás és a hallgatói kiválóság támogatására. A megállapodásban a kutatás-fejlesztés és innováció elősegítésére kutatóműhelyeket hozhatnak létre, valamint részt vesznek a Tudományos és Innovációs Parkok (Science Park) szakmai programjainak a megvalósításában. 

A megállapodást a Miskolci Egyetem Szenátus termében írta alá Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, valamint Mátrai Károly Tamás az MVM Csoport vezérigazgatója, valamint Tamáska József általános vezérigazgató-helyettes. 

Pár hónappal ezelőtt kezdték el az egyeztetést arról, hogy milyen további területre tudná kiterjeszteni az egyetem és az MVM az eddig már meglévő kapcsolatrendszerét – mondta a rektor. Horváth Zita hozzátette, várták azt a pályázati lehetőséget, amely lehetővé teszi a Science Park létrehozását.

- Az egy olyan innovációs ökoszisztéma lesz, ahol az egyetem és multinacionális cégek, valamint KKV-k együttműködésének magasabb szintre emelése történik. Első szóra segítőkezet nyújtott az MVM ebben a projektben és a továbbiakban is partnere lesz az intézménynek a szakmai képzésben, továbbképzésben – jegyezte meg a rektor. 

Siménfalvi Zoltán kiemelte, hogy a mostani megállapodás már biztos alapokon nyugszik, hiszen nagyon sok korábbi együttműködésük volt mind oktatási, mind pedig kutatási területen. A Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja hangsúlyozta, hogy ezentúl még jobban láthatóvá válik az a közös munka, ami eddig is jól működött. A napokban várják a dokumentumokat arról a szakirányú továbbképzésről, amelyet az MVM Csoport kollégáival közösen dolgoztak ki. 

A Föld– és Környezettudományi Kar minden szakágában vannak hallgatóik és olyan új képzéseik, amelyeket a cég szakembereinek indíttatására kezdtek el – tudatta a kar dékánja. Mucsi Gábor kifejtette, hogy ez azt jelenti, hogy az ipar által igényelt szakember és szakmérnök képzéseket hoztak létre főként a megújuló energiák területén. 

Az MVM Csoportnak hagyományosan Észak-Magyarországon nagyon erős bázisa van – hangoztatta Mátrai Károly Tamás, az MVM Zrt. vezérigazgatója. Miskolc és környéke fontos város és régió a cég számára. A Miskolci Egyetemmel az elmúlt évtizedekben számtalan együttműködésük volt már és hasonló jókat vár a következő évtizedektől is – mondta.

- A fiatal mérnököknek hosszú távú munkát kínálnak Magyarországon, de akár nemzetközi karriert is tudnak ajánlani külföldi befektetéseiknek köszönhetően – hangsúlyozta a vezérigazgató. A Miskolci Egyetemről már eddig is sok jól felkészült, nyelveket beszélő műszaki értelmiségi fiatal érkezett hozzájuk. A jól megalapozott kapcsolatban most „minőségi ugrást” tudnak végrehajtani – fogalmazott. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!