Ugrás a tartalomra

Élesben is elstartolt a REpont-rendszer

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. július 06. szombat 15:24
Hétfő óta napi több százezer üveg- vagy PET-palackot és aluminimumdobozt váltanak vissza a kézi és automata pontokon.
Ötven forint per palack, érdemes visszavinni. Fotó: Osztie Tibor

Július 1-jétől már nem hozhatóak forgalomba italos üvegek, PET-palackok és alumíniumdobozok visszaváltási díjas logo nélkül. Ahogyan év elején lapunk is beszámolt róla, az egyszer használatos műanyag, fém- és üvegpalackok új visszaváltási rendszere hivatalosan január 1-jétől indult el. A rendszert üzemeltető MOHU Zrt. szerint a változtatás célja az volt, hogy minél több csomagolást újrahasznosítsanak, és megvalósuljon a körforgásos gazdaság.

Bár a rendszer tehát már év elején elindult, június 30-áig párhuzamosan futott a korábbival, ugyanis az italcsomagolások gyártói fél éves felkészülési időt kaptak az új rendszerre való átállásra. Ennek ellenére a REpontokkal is elkezdtek ismerkedni az emberek, ezt bizonyítják azok az adatok is, melyekről a MOHU szóvivője számolt be a Miskolci Napló érdeklődésére.

– A januári start óta több mint kilencmillió visszaváltást regisztráltak, de csak az utóbbi napokban pörgött fel igazán a rendszer, most már napi több százezer üveget, PET-palackot vagy alumíniumdobozt váltanak vissza a repontokon – mondta el Ozoli Gábor.
Kiemelte: jelenleg már háromezer visszaváltási automataponton lehet végezni ezt a műveletet, és ezer kisbolt csatlakozott eddig a kézi visszaváltási rendszerhez. A REpont applikációt pedig százkilencvenezernél is többen töltötték le mindeddig. Ozoli Gábor elmondta még: ez a szám várhatóan nőni fog, hiszen alig néhány napja megy élesben a rendszer.

De hogy mi is ez az új visszaváltási rendszer? A következőkben gyorsan átfutjuk a legfontosabbakat még egyszer. A lényeg röviden az, hogy július 1-jétől minden, itthon forgalomba hozott 0,1-3 literes űrtartalmú üveg, fém és műanyag italospalack visszaváltható, kivételt a tejtermékek és a rostos üdítők dobozai, illetve a befőttesüvegek képeznek.
Fontos viszont, hogy a korábbiakhoz képest az új automaták csak a sértetlen palackokat tudják azonosítani, tehát nem szabad összenyomni a visszaváltási logóval (két körkörös, egymásba forduló nyíl, a kör közepén pedig szerepel az ötven forint és a vigyél vissza szlogen) ellátott PET-palackokat vagy az aludobozokat. Az automata csak az ép palackokat fogadja be, mert így tudja beolvasni a korábbitól eltérő új vonalkódot, amivel beazonosítja a terméket. Nem csak a vonalkód, a csomagolás is változik, a termékekért vásárláskor pedig az áron felül plusz ötven forintot kell fizetni, ami azonban visszajár.

A visszaváltott üvegek után járó pénzt alapvetően három módon térítik vissza a MOHU automatái. Lehet választani bolti utalványt, ami készpénzre váltható a pénztárnál, vagy értéke levonható a vásárlás végösszegéből. A REpont applikáció segítségével a bankszámlánkra is kérhetjük az összeget, vagy felajánlhatjuk jótékonysági célra.

Azt, hogy a közelünkben pontosan hol található REpont automata vagy kézi visszaváltási pont, a repont.hu oldalon vagy az ugyanezt a nevet viselő alkalmazás térképes keresőjében találhatjuk meg a legegyszerűbben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!