Ugrás a tartalomra

Először született Miskolcon sivatagi hiúz

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 18. péntek 15:33
A kölyök mintegy 80 napos vemhességet követően jött a világra.
Fotók: Városgazda

"A 2021-ben átadott Száhel nevet viselő bemutatónkban az oroszlánok mellett sivatagi hiúzok, más néven karakálok is otthonra leltek. Közülük a hím már abban az évben beköltözött az újonnan elkészült kifutóba. Jelenlegi párja 2024 év elején érkezett Csehországból. Hazánk egyetlen karakál párjának a frigye gyorsan beérett, hiszen szeptember 1-jén megszületett az első miskolci sivatagi hiúz kölyök" - olvasható a varosgazda.hu-n.

A cég honlapján azt írják: a kölyök mintegy 80 napos vemhességet követően jött a világra. Szerencsére gond nélkül, megfelelően fejlődik, így most, hogy elmúlt hathetes, átesett az ilyenkor szokásos állatorvosi vizsgálatán. Ennek során megkapta a kötelező védőoltását, az egyedi azonosítására szolgáló microchipet, és megmértük a testhőjét és a testtömegét is. Ez alapján a kölyök most már majdnem másfél kilót nyom. A szükséges beavatkozásokat természetesen egy kis ellenállással viselte, de az anyjához visszatérve láthatóan gyorsan elfelejtette a kellemetlenségeket.

A sivatagi hiúz (Caracal caracal) Afrika és Dél-Ázsia félsivatagos, száraz szavannás területein honos. Élőhelye mára feldarabolódott, így egyre kisebb területekre szorul vissza. A Száhel övezetben élő állományára, ahogy az ott élő fajok mindegyikére különösen nagy hatással van a klímaváltozás okozta elsivatagosodás, amely további nehézséget jelent számára.

A kölyök anyja már tapasztalt szülő, hiszen előző otthonában, a csehországi Jihlavában már nevelt utódokat, ám igyekeztünk itt is minél nagyobb nyugalmat biztosítani számukra. Ezért aki az elmúlt hetekben kereste fel az állatkertet, az azt tapasztalhatta, hogy a Száhel belső terei nem voltak látogathatóak. Azóta viszont már vendégeink előtt is újra megnyitottuk az épületet, így egy kis szerencsével meg lehet tekinteni az első miskolci sivatagi hiúz kölyköt és anyját.


A cég közösségi oldalán az alábbi videót tette közzé a csöppségről: 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!