Ezek lettek a legszebb és a legfinomabb miskolci kocsonyák
Szebbnél szebb és finomabbnál finomabb kocsonyák– ez persze ez a most kezdődő Kocsonyafesztivál egészére is igaz, azonban most az is kiderült, hogy a szépek és jók között, melyek idén a legszebbek és a legjobbak. Pénteken délután rendezték ugyanis meg a már hagyományos látvány- és ízkocsonya versenyt a Művészetek Háza kávézójában.
Bereznay Fanni, a program idei szervezője a díjak átadóján elmondta, mindkét megmérettetésre nagy volt az érdeklődés ebben az esztendőben is. „A látványkocsonya versenyre miskolci és környékbeli szakiskolák nevezhettek. Ebben a kategóriában, minden évben az a legfontosabb, hogy az elkészült étel ne minél szebb, minél látványosabb, mutatósabb legyen. Persze szerencsés, ha ezek a kocsonyák is finomak, de itt nem ez a mérvadó, hanem a nevéből adódóan a látvány” – mondta el.
A megmérettetésre három iskola nevezett összesen öt alkotással, az eredményt pedig a társadalmi zsűri hozta meg hasonlatosan az előző évekhez.
A látványkocsonya versenyen harmadik és második helyen a Miskolci Kolping Katolikus Technikum Szakképző Iskola,Szakiskola és Gimnázium csapatai végeztek, az első helyet pedig a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola csapata kocsonyája érdemelte ki. A pályamunkák a versenyt követően a városháza bejáratáig lesznek megtekinthetőek vasárnap reggelig.
Az ízkocsonya verseny iránt is nagy volt az érdeklődés, erre két kategóriában – hagyományos és különleges kocsonya – lehetett nevezni azoknak az árusoknak, akik a Kocsonyafesztiválon jelen vannak. Fontos, hogy csak olyan kocsonyákkal lehetett nevezni, melyek el is érhetőek a fesztivál három napja alatt a standokon. Bereznay Fanni elmondása szerint a megmérettetés a MÜHA kávézójában, sajtónyilvánosan zajlott. „A szakmai zsűri és a társadalmi zsűri egyaránt megkóstolta az összes nevezett kocsonyát. Maga a verseny teljesen anonim volt, a beérkezett pályamunkákat sorszámok alapján értékelték és csak most, az eredményhirdetéskor áruljuk el, melyikhez melyik nevező tartozik” – mondta.
Barabás Zoltán, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, a szakmai zsűri elnöke méltatta a Kocsonyafesztivált és az idei ízkocsonya versenyre nevezett étkeket is.
„Nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki elinduljon egy kocsonyafőző versenyen, ehhez ugyanis nagy kitartás és sok munka szükséges. Le a kalappal mindenki előtt, egyetlen pici észrevételem lenne úgy általánosságban: a kocsonyát lehet bátran fűszerezni, úgy láttam, ettől néhány nevező félt, kimagasló teljesítmények azonban így is születtek. Aztán a fontos az is, hogy a kocsonyának átlátszónak kell lennie, ez fontos kritérium. Erre is volt sok szép példa, de akadt olyan is, amiben kicsit túltolták a húst. Összességében nagyon nagy meglepetés volt számomra a pályamunkák színvonala, így bátran és jó szívvel fogom ajánlani minden ismerősömnek, hogy látogassák meg a Kocsonyafesztivált, ugyanis igazi gasztronómiai élményt tartogat” – osztotta meg.