Ugrás a tartalomra

A farkasok elkerülik a túrázókat

Detczky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 14. vasárnap 15:13
Alapvető szabályok betartásával csekély az esély rá, hogy farkasokkal találkozunk a környező hegyekben. 
Fotó: Shutterstock

Az év első napjaiban bejárta a médiát a Nyíriben történt farkastámadás híre, amelynek során karámban lévő juhokat mészárolt le a ragadozó. Az eset apropóján utánajártunk, hogy mennyire kell tartania a kirándulóknak a Miskolc környéki erdőségekben az ordasoktól.

– Éves szinten 20-30 felvételt készítünk farkasról, ami elenyésző az éves 150 ezer fénykép mennyiségünkhöz képest – mondta Kiss Csaba, a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület tagja, a szervezet közösségi oldalán megosztott saját vadkamerás felvételeik kapcsán. 

Az egész Északi-középhegységben előfordulnak farkasok, de rejtetten.– A nemzeti parkok monitoringja alapján Magyarországon negyven-hetven farkas élhet. Ezek az állatok két-hat fős családokban mozognak a Börzsönytől a Zempléni-hegységig és a szlovák határon át, de elvétve tűnnek fel a kirándulók előtt – tájékoztatott Sütő Dávid, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője. – A farkasok az embert alapvetően nem tekintik zsákmánynak, hanem a csülkös vadakra vadásznak. 

Európában a farkastámadás meglehetősen ritka. A haszonállatokat azonban védeni kell tőlük. A hatékony védekezés része az öt-hatsoros villanypásztor-rendszerek kialakítása. Tovább növelhető az állatok biztonsága, ha éjszakára őrzött, zárt helyre kerülnek, vagy ha a villanypásztor mellett nagytestű őrkutyák, például kuvaszok általi védelmet is alkalmaznak a gazdák. 

Ahogy mi, úgy a farkasok sem törekszenek a találkozásra velünk.– Hogyha nagyragadozók élőhelyén kirándulunk, akkor lehetőséget kell adnunk nekik a kitérésre. Tehát beszélgessünk, vagy ha egyedül vagyunk, fütyörésszünk, illetve alkalmazzunk medvecsengőt! Ne térjünk le a kijelölt ösvényről, és ne menjünk be a sűrű növényzetbe! Sokat tehetünk azért is, hogy a farkasok és medvék ne szokjanak hozzá az emberi jelenléthez azzal, hogy etetjük őket. Azaz a szemetet mindig vigyük haza magunkkal! Az erős szagú élelmiszerek és kozmetikumok használata sem ajánlott az erdőben – magyarázta a WWF Magyarország munkatársa. 

Szürkület után megnő a farkasok aktivitása.– Amennyiben mégis farkassal találkoznánk, a legfontosabb, hogy megőrizzük a hidegvérünket, és ne kezdjünk el futni! 

Nagyon ritkán, elsősorban a fiatalabb egyedek mutathatnak némi kíváncsiságot, de tapssal, határozott kiáltással őket is elijeszthetjük. A kutyára nagyobb veszélyt jelenthetnek a nagyragadozók, mint az emberre. Jogszabályi kötelezettség, hogy erdőben csak pórázzal lehet kutyát sétáltatni – hangsúlyozta a Nagyragadozók program vezetője.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!