Ugrás a tartalomra

Fereneczis diákok nyerték meg a miskolci egészségügyi versenyt

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. március 20. szerda 21:02
Szerdán rendezték meg a II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny országos döntőjét.
Fotók: Mocsári László

A háromfordulós versenyre az ország 48 iskolájából 813 tanuló jelentkezett, a döntőbe 144 versenyző jutott be. A versenyt idén 13 versenycsoportban szervezték meg Budapesten és három vidéki helyszínen, Kecskeméten, Miskolcon és Nyíregyházán.  A miskolci döntőben 2 iskolából összesen 8 perioperatív és műtéti szakasszisztens tanuló vett részt. 7 diák a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum tanulója volt, egy versenyző pedig Budapestről érkezett. 

A miskolci döntőnek a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatótó Kórház I. számú Skill laborja adott otthont. Dr. Büdi László, az intézmény megbízott főigazgatója köszöntőjében azt mondta, hogy megtiszteltetést jelent az intézménynek az, hogy másodszorra is részt vehet az országos verseny döntőjének a megrendezésében. Rámutatott, hogy a verseny létrejötte több szempontból is fontos. Egyfelől emeli az ápoló szakképzés színvonalát és minőségét, hiszen a versenyzők példamutatást nyújthatnak társaiknak, valamint a verseny által a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalokon keresztül oktatóik és iskoláik is elismerésben részesülnek és országosan is ismertté válnak. Másfelől a szakmák bemutatásával vonzóvá is teszi az egészségügyi szakképzést. A megbízott főigazgató beszéde végén a jó versenyzés mellett azt kívánta a diákoknak, hogy vigyenek magukkal az eseményről sok-sok pozitív élményt és osszák azokat meg társaikkal is.

Az országos döntőben a versenyzőknek egy, a központ által meghatározott beteg nélküli szituációs feladatot kellett végrehajtaniuk, melynek során a diákoknak szimulációs eszközök használatával kellett bemutatniuk a feladathoz tartozó tevékenységeket. Dulibán Lászlóné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei elnöke, a versenybizottság tagja nyilatkozatában kiemelte, hogy a verseny alapvető célja az egészségügyi szakmák társadalmi presztízsének növelése, és a pályaválasztó fiatalok pályaorientációjának elősegítése. Rámutatott, hogy a verseny által fejlődik a diákok betegekhez való hozzáállása, gyakorlati tapasztalata, ami könnyebbséget jelenthet majd nekik a munkaerő-piacra való belépéskor.  

Tóth Bianka, a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum tanulója bízik abban, hogy a versenyen megtapasztalt vizsgaszituáció az előnyére válik és segítséget jelent majd neki abban, hogy jól teljesítsen a jövő évi záróvizsgáján. 

A miskolci verseny első három helyét a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum tanulója szerezte meg. Első Váradi Bettina, második Olasz Eszter, a harmadik Balla Dorina lett. Olasz Eszter lapunknak elárulta: a döntőre úgy készült fel, hogy a megadott könyv áttanulmányozása mellett sok, az interneten elérhető oktató videót nézett meg. Rengeteget segített neki az, hogy látta is azt, amit elolvasott, és úgy érzi, hogy a verseny olyan pluszt adott neki, amely által könnyebben fel tud majd készülni a jövő évi nagy vizsgájára. 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében megrendezett szakképzési versenyben a résztvevők három fordulóban mérhették össze tudásukat, a helyi elődöntőben, amelyet a nevező iskolákban bonyolítottak le, majd a vármegyei, végül pedig az országos döntőben.

A verseny eredményeit, mint azt a szervezők írják, az összesítés után csütörtökön a MESZK közösségi oldalán teszik majd közzé. 

További hírek

Olvasnivaló