Ugrás a tartalomra

Gólgazdagnak ígérkezik a Múzeumok éjszakája 

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. június 13. csütörtök 16:34
A Múzeumok Éjszakáját június 22-én, jövő szombaton rendezik majd meg. Az idei tematika ötletét a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság szolgáltatja.
Fotók: Juhász Ákos

Országszerte csaknem négyszázötven helyszínen, mintegy kétezer-ötszáz kulturális eseménnyel várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. A huszonkettedik alkalommal megrendezett rendezvénysorozathoz idén is csatlakozik Miskolc. A részletes programról csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai főépületében.

A Herman Ottó Múzeum szinte minden tagintézménye színes programokkal várja az érdeklődőket. Bemutatják többek között a százhuszonöt éves múzeumot bemutató ünnepi kötetet, de lesz kvíz- és kódfejtős játék, számos kiállítás, sőt, a restaurálás rejtelmeibe is betekinthetnek a látogatók. Az éjszakának része lesz a Pannon-tenger Múzeum, a Miskolci Galéria és kiállítóhelyei – mint például a Petró-ház vagy a Színészmúzeum is.

– A gólpassz nem csak a focira érvényes, hanem arra is, hogy gól szülessen a művészeti és a tudományos életben. Itt is kellenek olyan előzmények, ami által ezek az eredmények megszülethetnek. Úgyhogy ennek jegyében fogalmaztuk meg a programjainkat – avatta be stábunkat az intézmény kommunikációs és marketing projektvezetője.

Bay Judittól megtudtuk: a Görgey utcai főépületbe érkező látogatókat a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépülete mellett a nemrég nyílt Képtár is fogadja majd. Délután öttől két kötetbemutató erejéig a szentistváni matyó hímzés, majd a százhuszonöt éves múzeum kerül a fókuszba. Ezt követően Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgetnek majd a múzeum dolgozói. 

A Festményvizsgálati Laboratórium vezetője, Végvári Zsófia az alkotások természettudományos vizsgálatáról tart előadást, míg ezt követően Fedor Vilmos Miskolc legendáit járja körül a hallgatósággal. De feltűnik majd Kónya Ábel grafikusművész és Kapusi Krisztián helytörténész is az éj folyamán. Mindemellett számos folyamatosan futó játékos programmal is találkozhatunk majd.

– Ahogy megszokhatták a Színészmúzeum nagyon sok programmal készül. Beöltözéssel és sportos operettekkel is találkozhatnak majd a látogatók. De folyamatosan fognak menni azok a közönség- és gyermekcsalogató programok, amiket Mikita Gábor tudása és kreativitása fémjelez – hangzott el a Miskolci Galéria tagintézményvezetőjétől. 

Kákóczki András ismertetőjéből kiderült: a Petró-házban A város című kiállítás ünnepélyes zárását tartják majd, ahol az alkotókkal elegyedhetünk társalgásba. A Thália-házban non-stop filmvetítés, papírszínház, családi bábozás és színházi tárgyú asztali társasjátékok segítenek kikapcsolódni.

A Rákóczi-házban bemutatják Lenkey-Tóth Péter festőművész Lassú fordulat című katalógusát, majd Horváth Kinga Rejtőzködő történetek című tárlatának finisszázsát rendezik meg. A Mujko & Tzuk-Runk zenei formációt a Zsaya lemezbemutató koncertje követi majd. 

– Kétezer-hétszáz kiállított műtárgy várja a látogatókat, ami a témák végtelen tárházát jelenti, hiszen tulajdonképpen bármilyen témában tudjuk fogadni a látogatókat. Két hete például a magyar régészet napján a gasztronómia volt a téma. Most azt fogjuk bemutatni, hogyan is jelenik meg a régészeten belül a játék – fogalmazott a múzeum régészeti igazgatóhelyettese. 

Szörényi Gábor András kiemelte: az új Régészeti Látványraktárban is különböző programokkal várják az érdeklődőket. Így "tárlat-totó", játékház, hennafestés, kézművessarok és tűzzsonglőr show is a terítékre kerül. 

Juhász Ákos képgalériája

A kavalkádból természetesen nem maradhat ki a Herman Ottó Emlékház sem, ahol „tudományos gólpasszok” és felfedező séta fogadja majd a vállalkozó szelleműeket. Erről és a teljes programkínálatról ITT olvashatnak. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!