Ugrás a tartalomra

Harminc éve indult újra a Lévay

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. december 09. szombat 11:45
A gimnázium közössége különleges programokkal mond hálát mindazért, amit az elmúlt évtizedekben elértek.
Fotó: minap archív

Rendhagyó programokkal ünnepli újraindulásának harmincéves évfordulóját a Lévay József Református Gimnázium. Ábrám Tibor igazgató a Miskolci Naplónak elmondta, az iskola három évtizeddel ezelőtt negyvenöt éves kényszerszünet után indult újra, de a miskolci református oktatás több száz éves múltra tekint vissza.

- Amikor én a Lévayról és annak jogelődjéről beszélek, mindig két dátumot szoktam megemlíteni. 1560-ra datálható az első miskolci magasabb műveltséget nyújtó református iskola létesítése. Onnantól a működése és fejlődése évszázadokon át töretlen volt, majd 1948-ban az államosítást követően kimaradt egy jó pár évtized. Nem maradt azonban ki a korábban itt végzettek emlékezetéből, a hiány, az ottani értékek hiánya izzott szívükben, mint parázs a hamu alatt. Ennek köszönhető, hogy a rendszerváltozás után, amint lehetséges volt, a Tiszáninneni Református Egyházkerület visszaigényelte a Kálvin János utcai iskolaépületet, és ezzel párhuzamosan megkezdődött az oktatás 1993. szeptember 1-jén. Ez tehát a második dátum – mondta el az intézményvezető.

Fotó: Horváth Csongor

Az első években még az azóta már megszűnt Központi Leánykollégiumban működtek: az első évben, negyvenöt év szünet után szinte jelképesen éppen negyvenöt diákkal - mondja az igazgató. Az alma matert csak 1996. július 1-jén vehették birtokba, azt követően, hogy az ott működő Zrínyi Ilona Gimnáziumot az önkormányzat elhelyezte a Nagyváthy utcába. A Kálvin János utcára már úgy tértek vissza, hogy működött a hatosztályos képzés is.

– Az első tizenöt év a fizikai építkezésről szólt, hiszen az öreg iskolaépületünket belülről és kívülről is újjá kellett építeni, bővíteni új termekkel, kazánházzal, menzával és kollégiummal. Ezt követte egy tudatos, szakmai belső megerősödés, amikor kialakítottuk a minket máig is jellemző nevelési folyamatokat. Mindeközben nagy hangsúlyt fektettünk a továbbfejlődésre is – hangsúlyozta Ábrám Tibor, megemlítve a természettudományos labor kialakítását, a kollégiumok energetikai felújítását és az új sportközpont építését is.
Az igazgató szerint a mostani tanévben mindazért szeretnének hálát adni Istennek, amit jóvoltából meg tudtak építeni, vagy éppen kaptak az elmúlt három évtizedben. „Már a tanévnyitó ünnepi istentiszteletünk is a hálaadás jegyében telt, és ekkor vehettük át a Magyar Tehetséggondozó Társaság elismerő oklevelét is, ami nekünk egy óriási nagy megtiszteltetés” – mondta.

Fotó: Mocsári László

A következő mozzanat az előttünk álló szerdán lesz, ekkor egy művészeti teret avatnak majd a Lévay főépületének harmadik emeletén. „Emellett idén elkészül az állandó iskolatörténeti poszterkiállításunk is, ami a kezdetektől a napjainkig mutatja majd be az iskola történetét úgy, hogy az iskolatörténeti mérföldkövek felett két külön idővonalon lesznek láthatóak az ország és Miskolc fontosabb történései is” – mesélte.

Készülnek egy iskolatörténeti kötettel, melyet dr. Dienes Dénes, dr. Ugrai János és Ábrám Tibor jegyez, a könyvet áprilisban egy konferencia keretében mutatják majd be. „Április 12-én pedig a Miskolci Nemzeti Színházban rendezzük meg jubileumi gálánkat, melyen a tanári kar és a diákság is gőzerővel dolgozik. A műsorról sokat még nem árulhatok el, de annyit igen, hogy egy, a médiás tanulóink által készített iskolatörténeti film képezi majd az alapját, a forgatókönyv már összeállt” – mondta Ábrám Tibor.

A hálaadó tanévet május 23. és 25. között egy nemzetközi konferenciával zárják, melyre azokat a testvérintézményeket hívják meg hazánkból és határon túlról, amelyekkel az elmúlt harminc évben nagyon szoros volt a kapcsolatuk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!