Ugrás a tartalomra

Gördülékenyen zajlott Miskolcon a szavazás

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 09. vasárnap 21:04
Hamarosan megtudjuk, kik lesznek azok, akiket a miskolci választók beszavaztak az önkormányzati közgyűlésbe, és az is eldőlt már, ki vezeti a vármegyeszékhelyet a következő öt évben.
Lezárultak az urnák, hamarosan jönnek az eredmények. Fotó: Mocsári László

A választás napján 19 órakor zártak a szavazókörök. Már csak a számlálás van hátra, és eldől, kiket választottak meg a szavazópolgárok. A Helyi Választási Iroda vezetője Dr. Ignácz Dávid az urnazárás után a Miskolc Televízió választási műsorában elmondta, a miskolci választásra jogosult polgárok 49,93 százaléka, 59 ezer 817 fő jelent meg a tizennyolc választőkerületben összesen és adta le szavazatát. 
- Az adatokból látható, hogy a választópolgárok mintegy fele gondolta úgy, hogy fontos számukra, hogy Miskolc közéletébe ilyen módon is beleszóljanak. A 18:30 órai számok alapján a legkisebb részvétel a Lyukó-völgyben volt, a legmagasabb a belvárosban, illetve Martinkertvárosban és környezetében – tájékoztatott Miskolc jegyzője. 

Ismertette, a szavazás rendben lezajlott, nem volt rendkívüli esemény, időnként néhány perces sorok kialakultak, de tumultuózus jelenetek nem voltak, a magas részvétel ellenére. Elmondható, a szavazás Miskolcon gördülékenyen zajlott le. Ignácz Dávid megosztott néhány adatot: 127 ezer 280 darab borítékot, 389 ezer 470 darab szavazólapot szállítottak ki a tizennyolc szavazókörbe. Nagyjából ezer fő dolgozott a voksolás lebonyolításán. 

Urnazárás után a szavazatszámláló bizottságok első feladata, hogy kitöltik a jegyzőkönyveket, elcsomagolják a fel nem használt szavazólapokat és minden eszközt, amire már nincsen szükség. Miután mindez megtörténik, felbontják az urnákat, és az ott található szavazólapokat különválogatják, aszerint, hogy polgármesteri, képviselői, nemzetiségi vagy európai parlamenti szavazat. Elkülönítik az érvényes és érvénytelen szavazatokat is. Amikor mindez készen van először a polgármester jelöltekre leadott szavazatokat, aztán az önkormányzati képviselőkre leadottakat számolják meg, végül az EP képviselőjelöltekre leadottakat. Tehát először az fog kiderülni, ki lesz 
Miskolc polgármestere a következő ciklusban – részletezte a helyi választási iroda vezetője.

Ignácz Dávid megítélése szerint legkorábban este kilenc óra körül már látható lesz az első eredmény, huszonkét óra körül az egyéni képviselők kilétére is fény derülhet. A miskolci közgyűlésbe tizennyolc választókerület küldhet idén képviselőt, a kompenzációs listáról hét fő kerülhet be. Tehát összesen huszonöt fős lesz a közgyűlés plusz a polgármester – tudatta a jegyző. 

Az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek július közepéig is elhúzódhat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!