Ugrás a tartalomra

Idén Miskolcon virágzott ki a Luther-rózsa

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. március 21. csütörtök 19:49
Az éven a Kossuth ad otthont a felekezet regionális intézményvezetői találkozójának.
Fotók: Juhász Ákos

Erős vár a mi istenünk – szól az evangélikusok köszöntése. Ez a mondat kedd reggel valószínűleg számos alkalommal elhangzott a Dayka Gábor utcán.

- Úgy hiszem, kiemelkedő intézményvezetői közösséggel rendelkezik a Magyarországi Evangélikus Egyház, éppen ezért mindig jó élmény részt venni a mostanihoz hasonló szakmai napokon – mondta Vígh Roland, a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium igazgatója, aki szerint időszerű volt, hogy Miskolcon szervezzék meg az eseményt.

- Nagyon sok fejlesztés történt az intézményünkben az utóbbi évek során, szerettük volna ezeket megmutatni a kollégáknak is. Reméljük, hogy minden résztvevő haza tud vinni valamilyen jó tapasztalatot, amit akár már másnap alkalmazhat az oktatásban – öntötte szavakba az eseményhez fűződő elvárásait Vígh Roland.

Hitélet és robotika

A konferencia második napja a gyakorlatról szól: az óvodaitól az általános iskoláson át a gimnáziumiig mindenféle foglalkozásra és tanórára beülhetnek megfigyelőként.

- Az óvodában a víz világnapja lesz a téma, az alsós általános iskolásoknál angol oktatást is látogathatnak a kollégák, de mivel specialitásunk a Lego robotika és a sakkpalota módszertan, ezeket az óráinkat is megnézhetik majd. A felső tagozatosoknál a természettudományos laboratóriumunkban folyó oktatásba nyerhetnek bepillantást a vendégeink, míg a középiskolában a specialitásunknak nevezhető pszichológia és pedagógia órák mellett az újonnan induló óvodai nevelőképzés is látogatható lesz, de boldogság órára is be lehet majd ülni – ennek apropója, hogy az idei tanévre megkapta a Boldog iskola címet a miskolci Kossuth – fogalmazott a főigazgató.

Egy asztalnál a város és az egyházak

A köszöntőt az iskola mellett,  a Luther-udvarban található evangélikus templomban tartották. Az eseményen részt vett Veres Pál polgármester is.

- Fontos, hogy a városnak jó kapcsolata legyen az egyházakkal. Úgy gondolom, példaértékű, ahogy ezt az együttműködést helyben kialakítottuk: az egyházi vezetőket rendszeresen egy asztalhoz tudjuk ültetni, megbeszélni a közösségek ügyeit, az egri érsektől a miskolci főrabbiig – szögezte le a városvezető.

Miskolccal is megismerkednek

Varga Márta, a Magyarországi Evangélikus Egyház Nevelési és Oktatási Osztályának oktatási osztályvezetője szervezőként bővebben is beszélt a rendezvényről.

- Az evangélikus köznevelési intézmények találkozója egy bevett program az egyházközösségünkben: minden évben, tavasz elején más-más településen tartjuk meg, tavaly például Soltvadkerten találkoztunk. 

Az osztályvezető azt is elmondta, hogy összesen ötvenkét oktatási és nevelési intézmény tartozik a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz. Ezek közül negyvenöt intézmény vezetője látogatott Miskolcra kedden.

- Nem csupán a közös hit megélését szolgálják ezek az alkalmak: megismerkedünk a házigazda iskolával és a várossal is. A nap rendszerint közös áhítattal kezdődik, amit most Buday Barnabás, a Borsod-Hevesi Egyházmegye esperese tart közös énekléssel és imádkozással. Ez után egy olyan program veszi kezdetét, ami a kor egyik legnagyobb szakmai kihívását, a pedagógus kiégést tárgyalja.

Lélekkel és tudással

Varga Márta szerint ez a probléma az evangélikus oktatási intézmények számára is komoly kihívást jelent.

- Emberek vagyunk, a lelkünkkel is dolgozunk, nem csak a szakmai tudásunkkal. Éppen ezért a jelenlevő vezetőket is érinti ez a kérdés. Az előadásokat szakmai műhely követi, este pedig – ez már hagyományos programelem – fehér asztalnál folytatjuk a gondok megvitatását. Ami rendhagyó az idei programsorban az a szerdai óralátogatás lesz, ahol a vezetők az általuk is oktatott korcsoportok foglalkozásaira ülhetnek majd be – vetítette elő a programokat az osztályvezető asszony, aki arra is kitért, miért különleges Miskolc az evangélikus egyház számára.

Egy helyen oktatás és vallás

- Insula Lutherana: így nevezzük az olyan épületegyütteseket, ami itt is megtalálható, hiszen az iskola mellett közvetlenül áll egy templom is. Ez Győrben és Budapesten a Deák tér vonatkozásában is megvalósult. Egyfelől szimbolikus, hiszen a gyülekezet és az egyházi fenntartású iskola együttműködését jelzi. Másfelől segíti azt, hogy a diákokat valamilyen módon bekapcsoljuk a gyülekezet életébe – fogalmazott Varga Márta, aki szerint az is pozitív dolog, hogy egy gyermek tizenkét éven keresztül azonos értékrendben és helyszínen nevelkedik: ez pedig Miskolcon adott, hiszen egymás mellett működik óvoda, általános és középiskola is. Az ok, hogy ez ritka együttállásnak számít, a múlt század derekára vezethető vissza.

- Mi voltunk az egyetlen egyház, akinek a szocializmus idejében nem maradt meg egyetlen oktatási intézménye sem. Nagyon lassan szerveződtünk újjá. Sok új intézményt nyitottunk, és számos másikat átvettünk. Miskolc mellett Nyíregyházán, Győrben, Sopronban és Bonyhádon valósult meg ez a fajta közösség, hogy a különböző fokú oktatási helyek egymás mellett működnek, de vannak szigetszerűen egyedülálló intézményeink is – mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház Nevelési és Oktatási Osztályának osztályvezetője.

További hírek

Olvasnivaló