Ugrás a tartalomra

Így védekezhetünk a szén-monoxid ellen

Miskolc Televízió / minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 09. szerda 15:47
Elindult a fűtési szezon. A szakemberek ilyenkor hangsúlyosan igyekeznek felhívni a figyelmet a szén-monoxidra, hiszen ebben az időszakban megnövekedhet a mérgezések és esetleges tragikus kimenetelű balesetek száma.
Fotók: Osztie Tibor

A legtöbb mérgezéses eset a nyílt égésterű fűtőberendezések használatához köthető. Ezekben a helyiségekben elengedhetetlen a szén-monoxid érzékelő. Van olyan készülék, amely akár tíz évig működik biztonságosan és időben jelzi, ha mérgező gáz van a levegőben.

Miskolc egyik épületgépészeti termékekkel foglalkozó üzletének tulajdonosa szerint egyre többen érdeklődnek a készülékek után, sokan azonban nincsenek tisztában a használatukkal.

– A gáz készülék mellé felhelyezi, eltolja, és ez már be is üzemelte magát. Egy hangos sípolással jelzi, hogy elindult. A zöld villogás azt jelzi, hogy hibátlanul működik – ismertette Béres Ádám stábunk ottjártakor. Hozzátéve, érdemes olyan készüléket választani, ami hosszú ideig megbízhatóan működik, és nem kell benne évente elemet cserélni.

A BRS Klíma és Gázcentrum Kft. cégtulajdonosától a Miskolc Televízió megtudta: a szerkezet tíz évre alkalmas, és mindössze egyszer kell beüzemelni, így az előnye, hogy beüzemelés után semmi dolgunk vele. Mint kiderült: a gyártó szén-monoxid érzékelésre adja a jótállást, tehát tíz év után, ha még az akkumulátora esetleg jó lenne, akkor is cserélnünk kell!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai szerint 2020 óta folyamatosan növekszik a bejelentések száma szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt – erre már az igazgatóság szóvivője emlékeztette stábunkat.

– Ez annak is tudható be, hogy egyre többen veszik komolyan ennek a gáznak a veszélyeit, és használnak szén-monoxid érzékelőt az otthonukban. Míg 2020-ban körülbelül hússzor riasztották a tűzoltókat ilyen eseményhez, ez a mai napra vagy máig a duplájára nőtt vagy már ezt is meghaladta – fogalmazott Dojcsák Dávid.

A szén-monoxid érzékelő azért elengedhetetlen berendezés, mert ez a mérgező gáz színtelen, szagtalan és íztelen. Ezáltal észrevehetetlen, általában csak a rosszullét figyelmeztet a jelenlétére. Ilyen tünet lehet a fejfájás, szédülés, émelygés és az eszméletvesztés is.

További hírek

Olvasnivaló