Ugrás a tartalomra

A járások kerülnek a fókuszba

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. október 17. csütörtök 18:09
Miskolcon tartott fórumot György István államtitkár a Versenyképes Járások Területfejlesztési Programjáról csütörtökön.
Fotók: Mocsári László

Mint ismert, Magyarország Kormányának döntése értelmében 2025 januárjától új területfejlesztési program indul Versenyképes Járások Területfejlesztési Program néven, a központi és a vidéki térségek fejlettségi különbségeinek mérséklése, a vidék népességmegtartó erejének növelése érdekében. Ennek koncepciójáról György István, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára beszélt csütörtök délután a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatalban megjelent polgármestereknek. 

Köszöntőjében Alakszai Zoltán főispán a miskolci, az edelényi, a putnoki és az ózdi járásból érkező döntéshozóknak elmondta: a program révén a vármegye tizenhat járásához várhatóan több mint ötmilliárd forint folyik majd be, ezért rendkívül fontos, hogy egy merőben újszerű megközelítésre tegyenek szert a járások és a települések.

Elsősorban közszolgáltatás- és gazdaságfejlesztési, valamint az elérhetőség javítását célzó fejlesztésekre pályázatnak majd a települések a Versenyképes Járások Programban – hangzott el a rendezvényen, amelyre a tervezett járási fejlesztési fórumok leendő tagjait várták. A program fontos része ugyanis, hogy a járások számára biztosítandó keretek felhasználásáról helyben döntsenek.

Mint ahogy azt a Miskolcra látogató György István államtitkár Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter bejelentésére hivatkozva felidézte: a járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami az iparűzési adó többleteként megjelent, ugyanakkor ha ez a többlet az évi 250 millió forintot nem éri el, akkor a költségvetés kiegészíti ezt. Azaz legalább 250 millió forintos keretre pályázhat minden járás, a vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forintot jelent.

Az államtitkár rámutatott: a 174 járásból 135 olyan járás van, ami 250 millió forintos pályázati összeggel rendelkezik, hat megyeszékhely pedig 500 millió forintos keretet kap. A vármegyeszékhely-központú járások esetében is igaz az, hogy ha az iparűzésiadó-többlet nem éri el az 500 millió forintot, a költségvetés kipótolja 500 millió forintig. A tervek szerint összességében 141 járás jut nagyobb fejlesztési forráshoz, mint ami az iparűzési adó többlete lenne, és 33 olyan járás van, ami 250 millió forint feletti többlettel rendelkezik majd 2025-ben.

Az államtitkár hangsúlyozta, még nem végleges a projekt, több részlet vár kidolgozásra, ezért kérik a településvezetők együttműködését. Egy egyszerű, gyors döntéshozatali rendszert terveznek létrehozni, amelynek alapja – a kétezer fő feletti lélekszámú települések és a közös önkormányzati hivatalok székhelytelepüléseinek polgármesterei, valamint a vármegyei közgyűlés elnöke részvételével – a járási fejlesztési fórum lesz. A települések terveit a fórum tagjai kétharmados döntésükkel javasolhatják támogatásra, tehát szükség lesz az együttműködésre és az egyetértésre – hangzott el György Istvántól.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!