Ugrás a tartalomra

Javultak a rákhalálozási adatok, de nincs ok az örömre

minap.hu / economix.hu
Utoljára módosítva
2024. március 25. hétfő 19:20
Egy friss kutatás szerint hazánk továbbra is első helyen áll az Európai Unió rákhalálozási ranglistáján, de a helyzet javul.
Képünk illusztráció / Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A szakemberek szerint a férfiaknál 11, a nőknél 6 százalékkal javultak Magyarországon a daganatos megbetegedés okozta elhalálozás adatai, ugyanakkor tüdőrákban a nők lassan utolérik a férfiakat - írja az Economx.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója szerint a legfrissebb adatok azt mutatják, 2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget, 2021-ben 30 593-an haltak meg rákban. 2019-ben még összesen 75 ezer új daganatos beteget rögzítettek a rákregisztereken.

– Élete során minden harmadik magyar embernél rosszindulatú daganat alakul ki. Ez a második leggyakoribb halálok a szív-és érrendszeri betegségek után. Az összes halálozás 25 százalékának oka rák, minden negyedik embert rosszindulatú daganat miatt veszítünk el – mondta az OOI főigazgatója a Magyar Rákellenes Liga konferenciáján

A szakember szerint jó hír, hogy mind a férfiak, mind a nők esetén csökkent az elmúlt 10 évben a rák okozta halálozás. Ugyanakkor kitért arra is, hogy évről évre emelkedik a nők körében az új tüdőrákos betegek száma és a halálozási rátája is.

Példaként említette: 2014 óta, a férfiaknál 10 százalékkal csökkent a dohányosok száma, és az utóbbi tíz évben stagnál a férfi tüdőrákos betegek száma is, 6500 körül alakul évente. A nőknél viszont tíz év alatt ezerrel több tüdőrákos megbetegedést diagnosztizáltak. Magyarországon éves szinten 33 ezren halnak meg rákban, ebből 9 ezren tüdőrákban.

– Mivel nagyon kevesen járnak szűrővizsgálatokra, így amikor valakinél felfedezik ez utóbbit, a betegek 60 százalékánál már szóba sem jöhet a műtét, olyan késői stádiumban állítják fel a diagnózist – emelte ki az OOI főigazgatója. 

A lap azt is megemlíti, hogy Magyarországon kevesebb pénz jut egy daganatos betegre, mint máshol. Idehaza betegenként az egészségügyi kassza 226 eurót költött egy betegre, míg más uniós országokban ez elérte a 326 eurót is az OECD adatai szerint.

Hazánkban továbbra is sokan dohányoznak, az alkoholfogyasztásunk is átlag feletti, és rengeteg a túlsúlyos is.

Az OECD adatai szerint a rákos megbetegedések magyarországi előfordulása és mortalitása is uniós átlag feletti, 2019–ben százezer főre 328 rákhalál jutott, míg az uniós átlag 247 haláleset volt. Ezzel Magyarország áll a legrosszabb helyen az EU-ban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!