Ugrás a tartalomra

Jobban oda kell figyelnünk a veszettségre

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. január 29. hétfő 15:13
Miskolcon nincs veszettségjárvány-veszély, de itt is megjelenhet a betegség.
A róka a veszettség legjellemzőbb terjesztője.

Veszettség fertőzöttséget állapított meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma január 1-én Tiszabecsen elhullott kutyánál, majd január 3-án Jánkmajtis községnél egy diagnosztikai célból kilőtt aranysakálnál. Mindkét település Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, az ukrán határ közelében – adta hírül honlapján a Nébih. A veszettség máig gyógyíthatatlan, az emberre is veszélyes halálos betegség. Utánajártunk, hogy mennyire kell tartanunk tőle, hogy a kór Miskolcon is megjelenik. 
- Nem valószínű, hogy Miskolc komoly veszélynek lenne kitéve veszettség szempontjából, de nem zárható ki, hogy szórványosan ide is eljut a betegség – mondta Puskás Gábor, a Miskolci Állatkórház alapító, kamarai specialista állatorvosa. – Az ukrán határnál a háború miatt jelenleg ellenőrizetlen a vad- és a kóbor állatok mozgása. Éppen ezért ahogy az egész országban, úgy vármegyénkben is évente kétszer, tavasszal és ősszel vakcinázzák a rókákat, amelyek a betegség legfőbb terjesztői. A fertőzött róka szelídségével szemben a veszett háziállatoknak drasztikusan ellentétére fordul a viselkedése, ők megvadulnak. 

Cicákat is ajánlott oltatni

A gazdis kutyák számára Magyarországon évente kötelező a veszettség elleni védőoltás. 
- A halálos kór váratlan helyzetekben is felbukkanhat, ezért a kutyák vakcinázása minden évben tavasszal történik. Az oltással párhuzamosan féreghajtást is szoktunk végezni. A kölyök 3 hónapos korban kapja meg az első vakcinát, aztán hat hónap elteltével a következőt és ezt követően évente oltunk újra. Azért, hogy ösztönözzük a gazdákat, bizonyos városrészekbe helybe megyünk, és kedvezményes soroltást hirdetünk meg a szabad ég alatt. A macskáknak a védőoltás nem kötelező, de különösen a kijárós cicáknak erősen ajánlott a gazdi védelme érdekében. Magyarországon, ha valakit megharap a háziállata, akkor kéthetes hatósági megfigyelést írnak elő az állat számára, mert ennyi a veszettség lappangási ideje. Ha ez alatt tünetek lépnek fel a kedvencnél, akkor azonnali oltási sort adnak be a megharapott embernek – fejtette ki az állatorvos. 

Betegen is vándorolnak

A Nébih szigorú szabályokat vezetett be hazánkban, hogy ne alakulhasson ki veszettség járvány. 
„A mostani eseteket megelőzően Magyarországon 2018 óta nem fordult elő veszettség. 2022-ben a háború miatt Ukrajnában elmaradt a helyi rókaállomány immunizálása. A róka- és a vadállomány vándorol, beleértve a fertőzött állatokat is. Emiatt várható volt, hogy a környező országokban is megjelenik a betegség” – válaszolta megkeresésünkre a Nébih sajtóosztálya.  „Ha valaki elhullott emlős vadállatot, leginkább rókát talál, jelentenie kell az illetékes járási hivatal állategészségügyi osztályának, de felhívhatja a Nébih ZöldSzámát, a 06-80-263-244-et is. 2022 szeptemberében azonosított először a Nébih laboratóriuma a határ mentén veszett rókát. Azóta 24 veszettség-esetet állapítottak meg hazai állategészségügyi szakemberek, mindegyiket az őszi-téli hónapokban. Az érintett vadgazdálkodási egységek területén 90 napos ebzárlat lépett érvénybe. Továbbá elrendelték a még oltatlan ebek, macskák és a vadászgörények kötelező veszettség elleni védőoltását. A környező vadgazdálkodási egységeken, pedig a hatóság elrendelte a rókák fokozott vadászatát.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!